Herfststoom op de Veluwe

Advertentie

Herfst! Veluwe laat zich weer van haar mooiste kant zien als de herfstkleuren weer de overhand krijgen. De stoomtrein van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) biedt haar reizigers een unieke én nostalgische manier om volop van dit kleurenspektakel te genieten. De VSM stoomtrein rijdt op elke zondag in oktober over een deel van de Koningslijn tussen Apeldoorn en Eerbeek. Maar óók tijdens de herfstvakantie op dinsdag 23 , woensdag 24 en donderdag 25 oktober stoomt het weer op de Veluwe. Let op datum klopt niet bij de VSM. En wat is er nou leuker dan zowel (klein)kinderen als (groot)ouders een plezier te doen met een stoomtreinrit over de Veluwe?

Vertrekken maar!

Op het oude stationnetje in Beekbergen klinkt het vertreksein op die dagen om 10:45 uur en op het VSM-station in Apeldoorn om 11:45 uur. De machinist zet de machtige stoomlocomotief in beweging en sissend en stampend begint de reis over de Veluwe in nostalgische rijtuigen.
Met een rustig gangetje gaat de treinreis naar station Eerbeek door een afwisselend rood, bruin, geel en goudgekleurd landschap.
Onderweg met de stoomtrein
Maar niet alleen de stoomtrein roept beelden op uit het spoorwegverleden. De conducteur in een uniform met koperen knopen doet de ronde door de ouderwetse rijtuigen om de kartonnen treinkaartjes te knippen met een al even ouderwetse kniptang. In het steeds sfeervoller ingerichte station Eerbeek aangekomen is het voor jong en oud een belevenis, als de stoomlocomotief aan de andere kant van de trein aangekoppeld wordt voor de terugreis.

Beleef het stoomdepot

In het Museumstation Beekbergen aangekomen is een langere stop gepland, want daar wacht de volgende belevenis: de bezichtiging van het daar aanwezige stoomdepot!
De reizigers vergapen zich daar aan de grote collectie stoom- en diesellocomotieven, de draaischijf, de kolenkraan, de waterkolommen en de handbediende overwegbomen en armseinen. Men waant zich er terug in het stoomtijdperk van de vorige eeuw. Uiteraard zijn de souvenirshop en de stationsrestauratie geopend voor een hapje en een drankje.
De herfstvakantie-rijdagen en de dienstregeling staan op hun website

Halloween Griezel Express

Op zaterdag 26 oktober kunnen de reizigers met sterke zenuwen weer instappen voor de Halloween Griezel Express. Het is alleen de vraag of ze na deze bloedstollende reis ooit nog weer teruggezien worden. Deelnemen kan vanaf 14 jaar (tot en met 16 jaar onder begeleiding van een volwassene) en reserveren is verplicht op de VSM-website www.stoomtrein.org/halloween Vol=vol! Bron: VSM
Stap in en reis mee!

foto: VSM Herfstritten – Foto Sytze Holwerda