Hanzeboog volledig in dienst

Advertentie

Reizigers tussen Zwolle en Amersfoort reizen voortaan uitsluitend over de nieuwe brug over de IJssel, de Hanzeboog bij Zwolle. Afgelopen Pinksterweekeinde werd de treinverbinding van Zwolle naar Amersfoort op de brug aangesloten. De brug maakt onderdeel uit van de Hanzelijn.
Prorail bouwt op dit moment een nieuwe spoorlijn tussen Zwolle en Lelystad. In 2012 hebben reizigers een betere verbinding tussen de randstad en het noorden van het land. Dat biedt mogelijkheden voor onder andere bedrijven en forensen. Een nieuwe brug over de IJssel was nodig om meer treinverkeer in de toekomst via de Hanzelijn mogelijk te maken en het scheepvaartverkeer vrije doorgang te geven.

Oude IJsselbrug
Sinds Pasen reed het treinverkeer vanuit Amersfoort al over de Hanzeboog. Nu alle treinen tussen Zwolle en Amersfoort over de Hanzeboog gaan, is de oude IJsselspoorbrug niet meer nodig en buitendienst gesteld. Aangezien de brug geen functie meer heeft en de rivier en het scheepvaartverkeer hindert, wordt deze binnenkort gesloopt. Vanwege de historische waarde van de brug voor zowel omgeving als spoorwereld, werd er afgelopen vrijdag met een stoomtrein symbolisch afscheid van genomen. Bron en foto’s NS/ProRail – Robert Kloos