Grootste contract in de Stadlergeschiedenis

Advertentie

Copyright Stadler

Stadler heeft het grootste contract in de geschiedenis van het bedrijf binnengehaald van in totaal van maximaal vier miljard euro. Zes transportbedrijven uit Duitsland en Oostenrijk hebben samen 504 voertuigen besteld. Naast de voertuigbouw omvat de raamovereenkomst ook een onderhoudscontract voor maximaal 32 jaar.
De prijs markeert het begin van een langdurige samenwerking tussen het projectconsortium, bestaande uit de Karlsruhe Transport Authority (VBK), de Albtal-Verkehrs-Gesellschaft (AVG), de Saarbahn Netz, Schiene Oberösterreich, de deelstaat Salzburg en de Neckar -Alb Regionale Stadtbahn Vereniging Stadler. Stadler zal de komende tien jaar 246 CITYLINK-voertuigen produceren voor de zes bedrijven. De eerste vier voertuigen worden in 2024 geleverd aan de Saarbahn.

“We zijn er trots op deze internationale aanbesteding te hebben gewonnen met ons beproefde voertuigconcept. De bouw van een tram-treinvoertuig vereist ervaring en deze speciale aanbesteding vereist ook het vermogen om individuele oplossingen en standaard te combineren. Stadler is op beide vlakken altijd thuis geweest en is een pionier in de branche. We kijken ernaar uit om onze zes klanten met CITYLINK een mobiliteitsoplossing te bieden die de stad en de omgeving verbindt zonder over te stappen en zo de manier van reizen op een duurzame en comfortabele manier verder ontwikkelt”, zegt Peter Spuhler, voorzitter van de Raad van Bestuur en CEO van de Groep ai door Stadler.

CITYLINK – De beste standaard voor individuele oplossingen

Alle voertuigen worden geleverd in een driedelige uitvoering. Afhankelijk van de plaats van levering en de klant variëren de lengte van de voertuigen, het aantal deuren, instap- en koppelhoogtes en de configuratie van de CITYLINK-versies. Alle voertuigen hebben gemeenschappelijke airconditioning voor de passagiers- en bestuurdersruimten. Afhankelijk van de locatie zijn de tramtreinen individueel uitgerust. Zo zullen de voertuigen voor de Albtal-Verkehrs-Gesellschaft worden uitgerust met een toilet en een voorbereiding voor fietshouders, terwijl de Opper-Oostenrijkse spoorwegmaatschappij heeft besloten om onder meer bagagerekken als extra uitrustingselement te hebben.
Stadler’s CITYLINK is een slimme tram die ook als stedelijke trein kan worden gebruikt. Met de VDV-raamovereenkomst heeft Stadler tot nu toe meer dan 650 CITYLINK’s in 6 landen verkocht.

Eén project – zes klanten

Een voertuigtype voor zes machinisten is geen gemeengoed. «In het projectteam hebben we in enkele uren werk een gezamenlijke specificatie ontwikkeld. We hebben een norm gedefinieerd waarvoor maximaal vijf andere varianten voldoen aan de specifieke vereisten, zoals instaphoogte, lakafwerking en plaats van gebruik”, legt Thorsten Erlenkötter, algemeen projectmanager van de Karlsruhe Transport Authority, uit.
De Verkehrsbetriebe Karlsruhe zijn verantwoordelijk voor het algehele projectbeheer en coördineren nu ook de verwerking na de aanbestedingsfase. “We zijn erg blij dat we in Stadler een betrouwbare en ervaren fabrikant hebben kunnen winnen voor dit buitengewone project. Een inkoopconcept zoals we dat hier hebben geïmplementeerd is tot op heden uniek in de wereld. De zes bedrijven delen een geloof in het concept van tramtreinen, waarmee we grote steden met de betreffende regio verbinden op basis van het Karlsruhe-model en mensen snel en zonder overstappen direct naar het centrum brengen”, zegt Christian Höglmeier, technisch directeur van Verkehrsbetriebe Karlsruhe.

Bron en foto: Stadler

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.