Groen sein voor gele nieuwe trams

Advertentie

Op de zijkant van de gele tram in Utrecht met bord met ‘testrit’ erop is het begin. De provincie Utrecht heeft toestemming gekregen van de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) om alle nieuwe trams voor de Uithoflijn testritten te laten maken. De trams en de trambaan zijn daarvoor veilig verklaard. Een belangrijke mijlpaal en op een gunstig moment!
Het gaat om een zogenaamde typevergunning voor de gehele reeks van 27 trams die in productie is in Zaragoza (Spanje) bij CAF en bedoeld is voor de Uithoflijn. Met deze toestemming staat het sein op groen om alle trams de benodigde testritten te laten maken op de huidige trambaan tussen de remise en de tijdelijke eindhalte op het Jaarbeursplein. De nieuwe trams mogen ook al eerder de baan op, vanaf 20.15 uur ‘s avonds, en zonder reizigers tussen de huidige SIG-trams rijden.
Gunstig moment
De toestemming komt op een gunstig moment. Er komen nu steeds vaker en sneller nieuwe trams binnen op de remise in Nieuwegein. De eerste CAF-tram is inmiddels volledig getest. Medio juli is gestart met routinetesten van de tweede tram (6004). Deze test bestaat uit een uitgeklede test van de remmen en tractie, met aansluitend een test waarbij iedere tram 200 kilometer storingsvrij moet rijden. Daarna worden de trams formeel overgedragen aan de beheerder, provincie Utrecht. Bron en foto: Uithoflijn -Utrecht