Geslaagde test van expres vrachtvervoer per hogesnelheidstrein

Advertentie

Schiphol – In de nacht van 20 op 21 maart heeft tussen Lyon en London een speciaal voor het internationale traject aangepaste vracht TGV van La Poste gereden. De testrit was een initiatief van het Europese samenwerkingsver-band EuroCAREX (waarvan Amsterdam Connecting Trade (ACT) lid is), Eurotunnel/Europorte en SNCF. Deze partijen onderzoeken momenteel de haalbaarheid van een Europese vrachtservice met terminals in Parijs, Lyon, Amsterdam, Londen, Luik, Keulen/Bonn en Frankfurt.

Expres vervoerders als FEDEX, TNT en UPS hebben speciaal voor de test vracht aangeboden. Tijdens de testrit is in de praktijk gekeken naar verschillende aspecten van grensoverschrijdende HST vrachtservice, vanuit zowel technisch als logistiek perspectief. Uitkomsten van de test zullen worden gebruikt bij de verdere uitwerking van de business case van railoperators als SNCF en Europorte. De start van een commerciële service wordt verwacht na 2015.

Sinds 2007 zijn publieke en private partijen rond Schiphol, verenigd in ACT en de Initiatiefgroep HST Cargo, bezig met het invullen van de randvoorwaarden om vrachtvervoer van expresgoederen, bloemen en verswaren per hogesnelheidstrein mogelijk te maken, als alternatief voor vrachtvervoer via de weg en nachtvluchten op korte afstanden.

Inmiddels is door Rijk en regiopartners 22 miljoen Euro gereserveerd voor de ontwikkeling van een eerste railterminal in de Haarlemmermeer, nabij het nieuw te ontwikkelen innovatieve en duurzame logistieke bedrijventerrein A4 Zone West. Voor ACT en A4 Zone West is het HST Cargo initiatief een belangrijke pijler in de ontwikkeling van duurzaam vrachtvervoer van en naar Schiphol.

ACT is een innovatief programma voor de ontwikkeling van de ‘Logistieke Westas’ van de hoofdstad, het gebied tussen Greenport Aalsmeer, luchthaven Schiphol en Haven Amsterdam. Met als pijlers Beyond Logistics, Duurzaamheid en Multimodaliteit richt ACT zich op de ontwikkeling van onder andere drie bedrijventerreinen voor logistieke en aanverwante bedrijven en een park rond Schiphol. Partners in ACT zijn de Gemeente Haarlemmermeer, Provincie Noord-Holland, Schiphol Group, SADC en Haven Amsterdam. Bron: Transport Online – Foto: ACT