Gent en Antwerpen kiezen ook voor Bombardier

Advertentie

Bombardier ontving een bestelling van 48 Trams voor de De Lijn in Gent en Antwerpen. Het zijn extra lange BOMBARDIER FLEXITY 2 trams die meer capaciteit bieden.
Berlijn, 27 september 2012 – Bombardier Transportation heeft een contract getekend met de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn om 48 BOMBARDIER FLEXITY 2 trams te leveren voor de steden Gent en Antwerpen. De order heeft een waarde van circa 129 miljoen euro. Het bevat tevens een optie voor 40 bijkomende trams. De grootste tram opdracht uit de geschiedenis van De Lijn, die zal zorgen voor een facelift in deze twee grootste Vlaamse steden van België. Niet alleen zullen de trams de plaats van de verouderende vloot van PCC trams innemen, ook zullen ze de capaciteit verhogen. Doordat de trams langer zijn dan de oude, kunnen de nieuwe voertuigen meer passagiers vervoeren dan de huidige trams. Ook hier natuurlijk meer comfort voor de passagiers, de gemakkelijke toegang door de lage instap vloer. Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn: “Als vervoerder, kijken we uit naar de komst van FLEXITY 2 trams die tegen het einde van 2014 komen. Met deze extra voertuigen, zullen we het aantal zitplaatsen met bijna 10.000 kunnen verhogen, waardoor het aantrekkelijker te maken om de tram te nemen. Het spreekt voor zich dat dit zal verbeteren van de toegankelijkheid en de kwaliteit van leven, in stedelijke gebieden. ”
De nieuwe voertuigen met een lengte van ongeveer 43 meter, kunnen 378 passagiers vervoeren. Antwerpen ontvangt 38 trams: hiervan 10 voertuigen met een lengte van ongeveer 43 m en een capaciteit voor 380 passagiers en 28 met een lengte van ongeveer 31m, die tot 266 passagiers kunnen vervoeren. De trams zijn 2,3 m breed en voorzien van meterspoor draaistellen met conventionele assen met een vlotte rit evenals lage slijtage van wielen en rails. De gemotoriseerde draaistellen beschikken over een volledig zwevende motoren en versnellingsbakken waardoor trillingen tot een minimum terug gebracht worden. Alle voertuigen zijn uitgerust met verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC) systemen voor bestuurders en passagiers. De passagier HVAC-systeem beschikt over efficiency verbeteringen, zoals variabele CO2 gestuurde frisse luchtstroom om een optimale klimaat voor de passagiers te garanderen. Bombardier zal de productie van de trams over al haar fabrieken in Bautzen, Duitsland, Brugge, België en Wenen, Oostenrijk verdelen. Bombardier in Brugge, België, zal ook toezicht houden op alle projectmanagement, inbedrijfstelling, garantie en support.