Geen WC, was geen goed idee

Advertentie

Vanaf vandaag kunt u ze tegenkomen: De eerste omgebouwde Sprinters met schuiftrede en toilet. en Sprinter zonder wc, ooit leek dat voor de NS een goed idee. Met de kennis van nu zeggen ze ‘hadden we niet moeten doen’. Daarom neemt de NS in samenwerking met een consortium van Siemens en Bombardier de 131 Sprinters (type Sprinter Light Train, sinds 2009 op het Nederlandse spoor) onder handen.
De trein wordt onder meer voorzien van een groot rolstoeltoegankelijk toilet, een plek voor twee fietsen en een schuiftrede bij de deur. Ook komen er twee gemarkeerde plaatsen voor rolstoelen met daarbij een speciale noodknop (call for aid). Voor mensen met een visuele beperking is tactiele (=voelbare) informatie aangebracht zodat zij zo goed mogelijk op de tast hun weg kunnen vinden, bijvoorbeeld bij het toilet. De belangenorganisaties Ieder(in) en de Oogvereniging zijn nauw betrokken geweest bij de ombouw. Met hen zijn de voorzieningen uitgedacht en getest. De trein biedt het hoogste niveau van toegankelijkheid en nog meer comfort, passend bij de wensen van al onze reizigers. Met de modernisering zijn vele tientallen miljoenen euro’s gemoeid en zet NS meerdere stappen tegelijk.

Ook krijgen de 35.000 treinstoelen van de 131 Sprinters ook in een nieuw jasje

De eerste twee treinen zijn klaar en rijden vanaf nu in de dienstregeling. Binnenkort volgt nog een trein. Tot eind dit jaar gaan we ervaring opdoen met de nieuwe voorzieningen. Daarna is het de beurt aan de andere Sprinters van dit type. Per set van twee gaan de treinen naar de Werkplaats van Talbot Services in Aachen, waar de helft van deze treinen destijds ook is gebouwd door Bombardier. Na een paar weken keren de treinen stuk voor stuk weer terug. Reizigers zullen dan steeds meer omgebouwde Sprinters tegenkomen. Naar verwachting zijn eind 2021 alle 131 treinen aangepast. Bron en foto’s NS

1 Comment

  1. Wij wonen 500 m vanaf het station. Vorige week werd er nog aan de deur gebeld door een jonge dame die zeeeeer hoge nood had. Ze was de sprinter ontvlucht om een toilet te zoeken en vond bij ons gehoor. (mooie weer speelde mee; bijna iedereen zat in de tuin, maar wij waren toevallig even in huis)

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.