Ga goed voorbereid op reis

Advertentie

Ga goed voorbereid op reis en de NS neemt maatregelen. De komende dagen wordt winters weer verwacht in Nederland. NS en ProRail houden de weerberichten nauwlettend in de gaten en nemen verschillende maatregelen. De anti-icing machines de komende dagen weer op volle toeren, ook worden strooiploegen ingezet op stations en staat de winterwegsleepdienst stand-by.

Dienstregeling
Vandaag in de loop van de dag wordt winters weer verwacht met sneeuwbuien op meerdere plaatsen in het land. NS en ProRail houden het weer nauwlettend in de gaten. Op basis van de weersverwachtingen is besloten om de reguliere dienstregeling te starten en op voorhand geen aangepaste dienstregeling te rijden. U als treinereizigers wordt geadviseerd de NS reisplanner goed in de gaten te houden. Treinennieuws helpt u ook.

sneeuw onderkantAnti-icing en de-icing van treinen
Vanwege het winterweer worden de treinen behandeld in anti-icing installaties. Hierbij worden treinen aan de onderkant met glycol behandeld zodat sneeuw en ijs minder kans krijgen te hechten aan treinen. Zo voorkomen wij zoveel mogelijk dat brokken sneeuw en ijs tussen wissels vallen en daar vastvriezen of de leidingen onder de trein beschadigen.
NS en ProRail gebruiken zes van dit soort installaties. Naast anti-icing zijn er ook de-icing installaties, waarbij sneeuw met warmtekanonnen van de trein wordt gesmolten. Daarmee is onderhoud sneller mogelijk en het voorkomt beschadigingen aan de onderkant van treinen.

Winterwegsleepdienst
De winterwegsleepdienst van het spoor staat weer paraat. Het kan gebeuren dat een trein onderweg strandt door de winterse omstandigheden. Dan wil de NS voorkomen dat reizigers lang in een koude trein moeten verblijven. Daarom staan twee extra diesellocomotieven op strategische plaatsen paraat om eventueel gestrande treinen weg te slepen.

Sneeuw--en-storingsploegenSneeuwploegen op perrons
Sneeuw en vorst zorgen voor gladheid, ook op perrons. Daarom strooien we op de meeste stations zand, zout of dooikorrels. Ook zorgen de NS en ProRail dat de perronranden, de looppaden en de toegangswegen sneeuwvrij zijn zodat stations goed begaanbaar zijn voor onze reizigers.

Foto’s: NS