FLEXITY trams in Berlijn

Advertentie

Terwijl de treinredacties uit Europa op uitnodiging van Siemens in Wenen o.a. de nieuwe HTM tram en het nieuwe metro model bekeken, bracht Bombardier het bericht naar buiten dat Berlijn een flinke extra order voor nieuwe trams had geplaatst. De oude Tatra trams uit de tijd van de DDR zullen allemaal voor 2017 vervangen worden door moderne Flexity trams.

Berlijn, 2 juli 2012 – Eind juni, heeft het Berlijnse Transport Authority (BVG) opdracht gegeven voor 39 FLEXITY trams bij Bombardier Transportation. De bestelling is een onderdeel van een overeenkomst uit 2006 voor 206 voertuigen. De order heeft een waarde van ongeveer 134 miljoen euro. Het totaal aantal lage vloer trams van dit type staat nu op 142. BVG bestelde oorspronkelijk vier pre- wagens, om ze in de straten van Berlijn te testen. De testen verliepen zeer goed, waardoor 99 trams in 2009 werden besteld. De levering van deze extra 39 trams zal naar verwachting in 2016 beginnen. Met deze nieuwe optie, hoopt BVG de stijgende vraag in de Duitse hoofdstad te voldoen. De FLEXITY Berlijn vloot omvat nu 85 lange, 53 korte voertuigen. Bombardier presenteerde de eerste van dit type trams op 10 september 2011, op het Alexanderplatz in het centrum van de stad, aan het Berlijnse publiek.

Foto: Wikipedia

Met de inzet van lage vloer trams worden oude de Tatra hoge vloer voertuigen in 2017 uit dienst genomen. Zo is Berlijn goed voorbereid op de toekomstige openbaar vervoer eisen, waaronder gemakkelijke toegang voor personen met beperkte mobiliteit. De trams met een ‘Bauhaus’ design zijn speciaal gemaakt voor de Duitse hoofdstad en hebben reeds de IF Design Award en de Universal Design en consumentenbescherming Favoriete award. “Het concept van de FLEXITY Berlijn tram werd gezamenlijk ontwikkeld door BVG en Bombardier om aan de eisen van de Duitse hoofdstad te voldoen. Dit heeft geresulteerd in een toekomstgericht een tram met onbelemmerde tram toegang. Het interieur biedt voldoende ruimte voor passagiers en airconditioning, zowel in de passagiersruimte en in de cabine. De voertuigen beschikken over een laag elektriciteitsverbruik en een remenergie teruggave systeem. Bombardier biedt de industrie een complete portfolio van light rail-oplossingen met een sterke reputatie voor prestaties en betrouwbaarheid. Tot op heden meer dan 3.500 Bombardier trams en lichte spoorvoertuigen besteld,door ongeveer 100 steden in Europa, Australië en Noord-Amerika. De nieuwste tram voertuig van Bombardier. De FLEXITY 2, zal ook worden getoond tijdens InnoTrans 2012 in september in Berlijn, Duitsland.