Facelift voor Brussel Noord

Advertentie

Al zullen de Nederlanders dit station niet veel aandoen, zij reizen meestal met de Thalys door naar Brussel Zuid. Toch een berichtje over deze mooie renovatie bij de Belgen. De inwoners van Brussel zij er op vooruit gegaan.

De publieke ruimten van het station Brussel-Noord van de Belgische Spoorwegen (NMBS) zijn gerenoveerd om ze beter toegankelijk te maken. In de noordelijke onderdoorgang zijn roltrappen aangebracht naar de perrons. Vorig jaar werden in de vernieuwde zuidelijke onderdoorgang liften gebouwd en een nieuwe winkelgalerij ingericht. De stationshal is eveneens vernieuwd, waarbij speciaal werd gelet op voldoende ‘licht en ruimte’ voor de reizigers. Vanaf  nu maakt het publiek er gebruik van.

De wanden van de gerenoveerde hal zijn bekleed met speciale akoestische materialen om de nagalm van het geluid te beperken, waarbij eveneens de omroepberichten beter verstaanbaar worden. Ook de routeaanduidingen naar de perrons, trams, metro, bussen en de winkels in het station zijn verbeterd. Nieuwe bewakingscamera’s vergroten de veiligheid van het reizend publiek.
Tevens werden vanuit de hal roltrappen en liften aangebracht naar de zone waar de bussen stoppen. Ze geven ook toegang tot een nieuwe fietsenstalling. Deze installaties komen eind 2018 in dienst. Een jaar later vormen deze liften en roltrappen ook de verbinding met de Kiss- & Ride-zone van Brussel Noord. De bredere toegangen bieden vanaf nu al een betere toegang tot de Brusselse metro.

Tweede en derde fase
Met de ingebruikstelling van de vernieuwde stationshal en de noordelijke doorgang is de tweede fase van de vernieuwingen afgesloten. De derde fase is nu gestart. Deze bestaat uit de vernieuwde aankleding van de centrale onderdoorgang – inclusief roltrappen naar de perrons, tegen midden 2019 – en de afwerking van de eerder genoemde Kiss& Ride-zone.
Op dit moment behandelt Brussel Noord 84 treinen per uur en stappen hier per dag meer dan 60 000 reizigers per dag. Het complete vernieuwingsproject kost ongeveer € 35 miljoen.

Fotobijschriften

1. De vernieuwde stationshal van Brussel Noord (foto NMBS)
2. De vernieuwde gang(foto NMBS)
3. Betere toegang tot de perrons (foto NMBS)