Extra vloerstickers en omroepberichten op stations

Advertentie

Net als in de winkels zetten ook ProRail en NS extra middelen in op stations om reizigers te vragen anderhalve meter afstand te houden. Daarmee willen we deze belangrijke richtlijn van het RIVM nog vaker onder de aandacht brengen. Sinds vrijdag 27 maart klinkt via de omroep op de grote overstapstations het verzoek om 1,5 meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen. Deze boodschap is ook toegevoegd op de digitale perronborden. Zondag en maandag worden op diverse middelgrote en grote stations vloerstickers geplakt met de tekst ‘Zorg voor elkaar en houd 1,5 meter afstand’. De stickers zijn 3 meter, als je op het hart van de sticker gaat staan is de afstand tot de rand van de sticker precies 1,5 meter. De stickers worden geplakt bij de entrees van het station.

De afgelopen weken is het kabinet met maatregelen gekomen waardoor we ervoor kunnen zorgen dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. Een van maatregelen is de oproep om anderhalve meter afstand te houden van elkaar.

Sinds de start van de maatregelen vragen NS en ProRail reizigers om op de stations en in de treinen 1,5 meter afstand in acht te nemen. Dit gebeurt onder andere via de NS App, op de digitale schermen in de trein en op de stations en via omroepberichten van conducteurs. Met posters en vloerlijnen vragen ze aandacht voor de 1,5 meter afstand in winkels op stations. Ook wordt het aantal bezoekers in de winkel teruggebracht zodat de afstand tussen hen gewaarborgd is.

Verspreiding tegengaan​

De NS doet wat nodig is om Nederland per trein bereikbaar te houden voor reizigers met vitale beroepen of mensen die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen. Tegelijkertijd voelt de vervoerder een grote verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van de verdere verspreiding van het coronavirus. Daarom hebben beide bedrijven maatregelen genomen voor hun collega’s, zowel in de trein als op de stations en in de winkels, om fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden.​

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is wordt zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld. De NS vraagt ook aan reizigers om maatregelen die je zelf kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen in acht te nemen, naast de 1,5 meter afstand: Bron: NS en ProRail.

Was je handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes
Geen handen schudden
Blijf thuis als je verkoudheidsklatchten krijg