Eurovisie Songfestival treinen

Advertentie

ProRail vraagt aan Europa: ‘Kom met de trein naar het songfestival in Rotterdam’

Logo van het grootste televisie programma foto/afdruk NPO

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doen een oproep aan de gehele Europese spoorsector om mee te denken over het opzetten van duurzame internationale treinverbindingen speciaal voor grote internationale evenementen, zoals in 2020 het songfestival in Rotterdam. Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil de komende jaren twee miljoen internationale reizigers extra voor de trein laten kiezen op korte afstanden binnen Europa.

Station Rotterdam Centraal Songfestival

John Voppen: “We gaan als spoorsector de strijd aan met de CO2-uitstoot” De trein is het duurzame alternatief voor vliegen. En het netwerk ligt er grotendeels al. CEO John Voppen van ProRail: “Grote internationale evenementen zijn de kans om te laten zien dat duurzaam reizen per trein binnen Europa een serieuze optie is om Europese (korte) vluchten te verminderen. Hiermee dragen we een steentje bij aan het behalen van de doelen uit het klimaatakkoord. In één trein passen namelijk al snel vijf keer zoveel passagiers als in een Boeing 737 en dat terwijl de trein voor maar liefst zeven tot elf keer minder CO2-uitstoot zorgt.”
Staatssecretaris Van Veldhoven: “Op korte afstanden binnen Europa moet de trein voor reizigers niet alleen de meest duurzame, maar vooral de meest aantrekkelijke optie worden. Op sommige verbindingen is dit al zo; fans van het songfestival die uit Parijs komen staan straks binnen drie uur in het centrum van Rotterdam. Zo’n comfortabele, snelle verbinding willen we natuurlijk naar veel meer steden in de landen om ons heen.”
ProRail wil internationale evenementen aangrijpen om een impuls te geven aan internationale spoorverbindingen. Het songfestival is een mooie testcase voor de plannen die vervoerders hebben. Bovendien kunnen we in praktijk leren welke maatregelen het beste werken om meer treinverbindingen te krijgen. Zo wil ProRail optreden als loket voor vervoerders om het totale Europese treinpad te regelen, wat veel administratie kan schelen. Bij succes kan dit bij andere evenementen zoals de Formule 1 of het EK2020 herhaald worden.

Ambitie voor 2040

Reizen per trein binnen Europa aantrekkelijker maken is een grote ambitie van ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Niet alleen omdat dit goed is voor het klimaat, ook omdat het voor reizigers een comfortabele optie is. Vanuit Rotterdam sta je nu al binnen drie uur in hartje centrum Parijs.
De trein heeft alles in zich om Europees vliegverkeer tot afstanden van zo’n 800 kilometer te vervangen en zo de uitstoot van ons reisgedrag omlaag te krijgen. Het is de grootste bijdrage die ProRail kan leveren aan een duurzame samenleving en past binnen de ambitie ‘ProRail Verduurzaamt’.
Internationale verbinding nog niet altijd makkelijk
ProRail pleit voor een nog betere samenwerking en hernieuwde focus op passagiers binnen de Europese spoorsector, zodat er in de toekomst zonder problemen over de grens kan worden gekeken naar nieuwe internationale treinverbindingen. Dit initiatief rond het songfestival moet hieraan serieus bijdragen en kan een opmaat zijn voor andere evenementen en meer internationale verbindingen. Europese spoorbedrijven die bij willen dragen aan dit plan kunnen zich melden bij ProRail. Bron: ProRail