Eurostar denkt aan het milieu

Advertentie

Overal in Londen is de Kerstsfeer te proeven

De Nachttrein Nightjet van de ÖBB is helemaal in, zowel heen als terug naar Oostenrijk. Elke spoorwegmaatschappij speelt driftig in op het klimaat. Is natuurlijk geweldig mooi. Zo helpt iedereen mee voor een betere wereld. Dus verlengen Nightjet naar Amsterdam! De NS probeert Berlijn beter per trein te bereiken. Eurostar onderhoud een goede treinverbinding met Brussel en Londen. De Nederlandse Spoorwegen en Eurostar streven ernaar om vanaf 31 maart een directe Eurostar-verbinding van Amsterdam naar Londen aan te bieden. Reizigers hoeven dan niet meer in Brussel de trein uit voor een paspoort- en veiligheidscontrole. Dat heeft de NS aan de redactie van Luchtvaartnieuws laten weten. Naast Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland wordt Londen steeds populairder voor de traditionele Kerstmarkt. Een Engels Kerstcadeau (al is het iets duurder) blijft apart. Maar Eurostar doet meer.

Afgelopen donderdag 14 november vierde Eurostar zijn 25ste verjaardag met nieuwe duurzame initiatieven, zoals:• Nieuwe initiatieven die voortbouwen op het ‘Groene Reis’-milieuprogramma

• Eerste plastikvrije trein ter gelegenheid van de 25e verjaardag
• Engagement tot het planten van ‘een boom voor elke trein

Eurostar, de hogesnelheidstrein die het Verenigd Koninkrijk met het vasteland van Europa verbindt, benadrukt de milieu-voordelen van de hogesnelheidstrein en heeft de overstap naar duurzame manieren van transport altijd aangemoedigd. Met zijn milieuprogramma ‘Groene Reis’, dat al in 2007 werd opgezet, heeft Eurostar zijn koolstofvoetafdruk met meer dan 40% verminderd. Eurostar vierde afgelopen donderdag zijn 25-jarig bestaan met ambitieuze nieuwe engagementen die zijn positie als de meest duurzame keuze voor korte afstandsreizen in Europa verder versterken. De trein is helemaal in. In de afgelopen 25 jaar heeft Eurostar meer dan 200 miljoen passagiers vervoerd. Met elke Eurostar-reis die tot 90% minder broeikas-gassen uitstoot dan een vergelijkbare vlucht per vliegtuig, zijn de milieuvoordelen van de hogesnelheidstrein aanzienlijk.

Plasticvrije trein

Plasticvrije trein

Als teken van Eurostar’s engagement voor milieuvriendelijk reizen reed afgelopen donderdag de allereerste plastikvrije Eurostar-trein tussen Londen en Parijs en een (Perstrein) naar Amsterdam. Deze trein, waaruit alle single-use plastiks zijn verwijderd, bevestigt de ambitie van Eurostar naar een milieu-vriendelijke ervaring tijdens de reis.
De trein die om 10.24 u. vertrok van Londen naar Parijs en om 11.04 naar Amsterdam, is voorzien van nieuw houten bestek, recyclebare blikjes water, glazen wijnflessen, koffiebekers op basis van papier en milieuvriendelijke verpakkingen voor al het voedsel dat aan klanten wordt geserveerd. In het barrijtuig een nieuw assortiment aan, met onder meer salades, broodjes en snacks die voortaan beschikbaar zullen zijn in de Eurostar-treinen.
Derde ster van de Sustainable Restaurant Association
Als erkenning voor zijn engagement om duurzaam en verantwoord voedsel in de trein te serveren, heeft Eurostar nu de hoogste waardering van drie sterren gekregen van de Britse Sustainable Restaurant Association (SRA). Eurostar had sinds 2012 al een tweesterrenrating. De driesterren-accreditatie van de SRA vereist een zeer hoge standaard van duurzaamheid met ingrediënten die seizoensgebonden, fairtrade of biologisch zijn, niet vervoerd via de lucht en afkomstig van landbouwers met hoge milieu- en welzijns-normen.

Een boom geplant voor elke trein.

Eurostar plant bomen

Om zijn engagement voor het milieu verder te versterken en consumenten aan te moedigen om voor de trein te kiezen boven het vliegtuig, heeft Eurostar zich ertoe verbonden om vanaf 1 januari 2020 een boom te planten voor elke Eurostar-trein die in de dienstregeling is opgenomen. In samenwerking met de Wood-land Trust, ReforestAction en Trees for All worden er jaarlijks 20.000 nieuwe bomen geplant in bossen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Nederland. Vanaf begin volgend jaar kunnen passagiers die met Eurostar reizen, de herbebossing van bossen in Europa actief ondersteunen door te kiezen voor de hogesnelheidstrein.

Mike Cooper

Ingang van de Kanaaltunnel

Mike Cooper, CEO Eurostar, zegt hierover: “De afgelopen vijfentwintig jaar hebben we het voortouw genomen in reizen per hoge-snelheidstrein onder het Kanaal en hebben we een revolutie teweeggebracht in de verbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa. We hebben altijd een sterk gevoel van verantwoordelijkheid voor het milieu gehad, maar nu de vraag naar duurzaam reizen steeds crucialer wordt, geloven we dat we de lat nog hoger kunnen leggen. Met onze milieuambities en ons boomplantprogramma bieden we een aantrekkelijk en milieuvriendelijk alternatief voor de luchtvaartmaatschappijen.”.
Raymond Blanc, Culinair directeur Eurostar Business Premier, zegt: “Werken met Eurostar toont aan dat goed voedsel duurzaam geproduceerd kan worden, zelfs met de uitdagingen die het serveren van voedsel tijdens het reizen op hoge snelheid met zich meebrengt. De nieuwe driesterrenrating van de Sustainable Restaurant Association is een schitterende erkenning voor de inspanningen die Eurostar doet om ervoor te zorgen dat klanten kunnen genieten van heerlijk eten met respect voor het milieu.”
Simone Groenendijk, directeur stichting Trees for All: “Duurzame mobiliteit is van groot belang en iedereen kan hieraan een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door met de trein te reizen in plaats van het vliegtuig. We zijn er daarom trots op dat we ter gelegenheid van de 25e verjaardag van Eurostar samen bomen planten om deze mooie mijlpaal te vieren en mensen bewust te maken van hun eigen footprint.”
Voor media- en beeldmateriaal: eurostarcreative.com,en mediacentre euro-star.com.

Over Eurostar

Sinds zijn start in 1994 promoot Eurostar de milieuvoordelen van hogesnelheidstreinen en de omschakeling naar duurzame vervoers-wijzen voor reizen over een korte afstand. Een Eurostar-trein van Londen naar Amsterdam stoot 80% minder koolstofdioxide per reiziger per traject uit dan een vliegtuig, waardoor de trein een logische keuze is voor reizen binnen Europa voor de toekomst.

Eurostar-reizigers genieten van een reeks voordelen, zoals:

  • comfortabel reizen van stadscentrum naar stadscentrum, met Eurostar-stations in het hart van onze bestemmingen
  • comfort en ruimte in de trein om te werken of te ontspannen, met gratis wifi en een entertainmentkanaal in de treinen
  • snelle en gemakkelijke check-in
  • een royale hoeveelheid toegestane bagage: elke passagier kan tot twee stuks bagage en één stuk handbagage meenemen, zonder gewichtsbeperking
  • geen wachtrijen voor het afhalen van bagage na aankomst: reizigers nemen eenvoudig hun bagage mee in de trein en ook weer uit de trein

De Business Premier-reisklasse biedt het hoogste comfort voor zakenreizen: tickets omboekbaar en terugbetaalbaar tot het moment van vertrek, een express check-in tot tien minuten voor het vertrek, exclusieve toegang tot de businesslounge in de stations en een driegangenmaaltijd met bijpassende dranken geserveerd aan de zitplaats in de trein. Foto’s Copyright: Treinennieuws.nl

Drukte van belang tijdens de Persconferentie in het St.Pancras station