En dat is 200

Advertentie

Het is feest bij de EO, want zij zenden vanavond de 200ste aflevering van Rail Away uit! De route is Furka’pas’-Oberwald-Zermatt-Gornergratbahn met uitzicht op de Matterhorn! Na het zien van deze aflevering is het nog niet gedaan met het feest. In de komende nacht vrijdag op zaterdag gaat de EO een nachtje doorhalen. Een Rail Away-treinennacht met een marathon uitzending van maar liefst 14 uitzendingen waarin ze kris-kras de wereld over trekken. Kortom een nacht van de mooiste treinreizen ter wereld. Op 18 januari hebben we ook weer een nieuwe aflevering, dan reizen we per trein door Frankrijk. Van Annecy naar St Gervais les Bains en dan de bergen in met de Tramway du Mont-Blanc naar Bellevue.

Al is er de Vakantiebeurs geen stand te vinden waar men informatie kan vinden over mooie treinreizen, op de Treinreiswinkel na daar kan bijna elke treinreis boeken. Het programma bestaat inmiddels 25 jaar, en doet het nog altijd goed. Gerben van Ommen is sinds 1995 betrokken bij het programma. Eerst als coördinator, en later als programmamaker. De meeste afleveringen zijn in Europa gemaakt. “Afwisselende routes scoren het beste bij onze kijkers. Dan kom je al snel uit bij treinen in de bergen, zoals Zwitserland en Oostenrijk”, vertelt Gerben. Hij vervolgt: “Dat levert zulke mooie vergezichten op. Dat zie je ook in onze 200e aflevering, waar we heel nieuwe invalshoeken hebben gezocht met een nieuw soort camera aan de helikopter.”
Er zijn al 200 afleveringen van Rail Away zijn verschenen, die ook op DVD bij deze omroep te koop zijn, heeft Van Ommen nog genoeg trajecten op zijn verlanglijstje staan. “Het was een jarenlange wens om afleveringen in Japan te maken, een prachtig treinenland. Dat is nu ook gelukt, met twee afleveringen als gevolg. Maar, “Zo’n productie in Japan is heel gecompliceerd en kostbaar. Het kostte ons vijf jaar om het voor het eerst te realiseren. Als we daarbij geen hulp krijgen, wordt het zelfs onmogelijk.” Behalve Japan, heeft Van Ommen nog meer wensen. Denk daarbij aan Argentinië en Oostbloklanden.
Maar nu eerst vanavond de jubileumuitzending die wordt op vrijdag 11 januari om 19:45 uur uitgezonden op NPO2. Rail Away heeft verder ook op 18 januari een nieuwe aflevering. Foto boven: EO – onder NVBS website

Gerben van Ommen bekijkt kritisch de beelden voor uitzending.

1 Comment

  1. wanneer kan ik de rail-away 200 bestellen.
    en hoe kan ik dat doen
    met.vr.gr. H.Hes

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.