Emosson treinen en stuwmeer Le Châtelard Zwitserland

Advertentie

IMG_2592

In vakantietijden zoals nu, vragen wij altijd de desbetreffende geluksvogels die op vakantie gaan of zij aan Treinennieuws willen denken, als zij een trein zien. Fotografen voor ons archief is altijd het verzoek. Oude of nieuwe treintjes voor toeristen rijden namelijk overal op deze wereld. Onze webmaster is de afgelopen week naar Chamonix geweest en heeft aan treinennieuws.nl gedacht. Zijn treinbelevenissen volgen hieronder.

In het Zwitserse Wallis (Valais) ligt het plaatsje Le Châtelard VS waarbij de toevoeging VS is om geen verwarring te scheppen met het andere Le Châtelard. Le Châtelard VS ligt op de grens van Zwitserland en Frankrijk tussen de Zwitserse plaats Martigny en het Franse Chamonix Mt Blanc.

Naast dat deze gebieden bekend staan voor alles wat met winstersport te maken heeft zijn deze gebieden ook een walhalle voor wandelaars. Voor de echte treinenliefhebbers is er ook van alles te beleven. Zo kunnen er in de buurt van Chamonix diverse trams en treinen genomen worden naar duizelingwekkende hoogtes. Uiteraard zijn er ook diverse kabelbanen en tandradbanen te vinden rond Chamonix.

Aan westzijde kun je richting de voet van de Mont Blanc met de “Tramway du Mont-Blanc”. Meer richting het noorden, naast de beroemde kabelbaan “Aguille du Midi”, kunt u met een mooie trein naar Montenvers – Mer de glace. De trein brengt u naar een kleine 2500m waarna u kunt afdalen richting een gletsjer.

In dit artikel willen we u laten kennis maken met de spoorlijnen die u naar het Emosson stuwmeer brengen met 180m hoge stuwdam.

IMG_2590

IMG_2599Dit avontuur start in Martigny waar u de trein kunt nemen naar Le Châtelard maar u kunt uiteraard ook de auto nemen en parkeren bij het station. In het dorpje volgt u de bordjes “Pacr d’Attraction”, waar u het vertrekpunt kunt vinden van de steilste twee-cabine kabeltrein. Dit vroegere fabrieksspoor uit 1919 met een stijgingspercentage van 87% is houder van het wereldrecord steilste kabelpoortrein.IMG_2598

Aansluitend kunt u plaatsnemen in een smalspoortrein die werkelijk de moeiste waard is. Het spoor is slechts 60cm breed en oogt meer als een speelgoedtrein dan een echte trein. Wanneer u deze trein naar de andere kant van de berg neemt moet u de 3de en laatste etappe nemen om de top van de stuwdam te bereiken.

IMG_2605

Na aankomst met de smalspoortrein vertrekt u na een kleine wachttijd richting de top van de stuwdam met de Minifunic, een kruizing tussen lift en kabelspoor.

Bovenop de berg kunt u prachtige wandelingen maken die uin hartje zomer richting het ijs brengen. Wij raden u wel aan om op tijd te vertrekken om de wandelingen af te ronden zodat u de laatste treinen weer terug kunt te nemen.IMG_2676

U kunt het stuwmeer ook bereiken per auto maar als echte treinenliefhebber, het liefst zonder hoogtevrees, wilt u deze 3 trajecten niet gemist hebben!

De kosten voor het gehele traject zijn omgerekend voor volwassene een kleine €40,- en voor een kind circa €20,-. Wanneer u langer in het gebied gaat verblijven dan is het zeker de moeite waard om een Mont Blanc MultiPass aan te schaffen waarmee u enkele dagen alle banen ongelimiteerd kunt nemen.

5N6A7403

Bekijk hieronder een een video van de Emosson treinen van de VerticAlp in Châtelard:

Foto’s: Treinennieuws.nl (Guido Damsteeg)

Over Guido Damsteeg 162 Artikelen
Hi! Ik ben Guido (43) dol op reizen, fotograferen en vermaak me vele uren per dag op (mobiel)internet. Ik ben de eigenaar en beheerder van Treinennieuws.nl, iLoveStedentrips.nl en RondreizenNoordAmerika.nl.

2 Comments

  1. Video is leuk. Is alleen meer een toeristische video dan een video over treinmaterieel. Ken de locatie. VS betekent Valais, dat is het Kanton (Wallis) waar Le Châtelard in ligt.

  2. Beste Wim,

    Dank voor je reactie! Het is een super mooi gebied en ben er enorm enthousiast over. Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik ook met een toeristisch oog gekeken heb ipv met het oog op treinmaterieel.

    Ik beloof een betere film de volgende keer, ik ga zeker nog eens terug!

    Groeten, Guido

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.