Eindelijk weer modelbaan in Het Spoorwegmuseum

Advertentie

Tot verdriet van veel vaste bezoekers van Het Spoorwegmuseum verdween bij de grote verbouwing in 2005 de modelbaan. Dit hiaat in de presentatie wordt nu gevuld met de opening van een nieuwe modelbaan: Amsterdam CS 1889. Centraal staat een oude maquette van het stationsgebouw van Amsterdam Centraal, de modelbaan toont het Amsterdamse stationsgebied in het jaar 1889. De nieuwe modelbaan ‘Amsterdam CS 1889’ wordt op vrijdag 11 maart, tijdens de eerste dag van het modelbouw evenement On traXS!, om 13.00 uur geopend in Het Spoorwegmuseum.
Amsterdam Centraal Station 1889
Het Spoorwegmuseum koos voor een historische weergave van het Amsterdamse stationsgebied omdat het museum beschikte over een prachtige maquette van het stationsgebouw. De maquette werd in de jaren 80 gebouwd door studenten van de TU Delft ten behoeve van de verbouwing van Amsterdam CS. Gekozen is voor een weergave van de situatie in 1889, het jaar van de opening van het nieuwe station dat op drie aangeplempte eilanden in het IJ werd aangelegd. Het museum deed in de archieven uitgebreid onderzoek naar de situatie van destijds. De hele spoorse omgeving aan de westzijde van het huidige station is nagebouwd op de maquette.
MK Modelbouwstudio
Het project is uitgevoerd door MK modelbouwstudio. Bouwer Maykel Kastelijn heeft ieder onderdeel in detail gebouwd in zijn atelier in Berlicum. De complete stukken zijn daarna één voor één in het museum geplaatst. Ook de modeltreinen zijn uniek en worden stuk voor stuk met de hand gebouwd. Deze modeltreinen worden digitaal aangestuurd. Voor het oog van de bezoeker is er een prachtige maquette te zien met rijdende modeltreinen in een historische omgeving van Amsterdam Centraal.
Modelbouwevenement On traXS!
CS Spoorwegmuseum 2De modelbaan van Het Spoorwegmuseum wordt geopend op de eerste dag van modelbouwevenement On traXS! Van 11 t/m 13 maart zijn de mooiste modelbanen van Europa te zien tussen de levensgrote treinen van Het Spoorwegmuseum. Fabrikanten en leveranciers, waaronder Märklin, Piko en Roco Fleischmann, tonen hun nieuwste producten.

on-traxs-2016On traXS! 11 t/m 13 maart 2016
Museum open: 10.00 – 17.00 uur.
Entree: €16,00 (inclusief museumbezoek, >4 jaar), Museumkaart gratis.
Online voorverkoop: €2,00 korting (alleen online, niet aan de kassa)
www.ontraxs.nl

Opening Modelbaan Amsterdam CS 1889
Vrijdag 11 maart om 13.00 uur, Theaterzaal Spoorwegmus