Eindelijk is het zover

Advertentie

  Treinennieuws.nl  Paasweekend  editie

Volgende week gaat het gebeuren. Vandaar deze speciale Paasweekendeditie van Treinennieuws met veel foto’s en YouTube video’s over het eerste commerciële rit van Eurostar tussen Londen en Amsterdam en natuurlijk Amsterdam – Londen. Aankomst in woensdag 4 april om 13.12 uur op perron 15b in Amsterdam Centraal. Kortom een prettige Paas met treinennieuws.nl . Deelt het met anderen en like ons op Facebook.

Al meer dan 20 jaar rijden er Eurostar treinen door de Kanaaltunnel van en naar England. Vanaf volgende week woensdag 4 april 2018 (de dag dat Treinennieuws.nl 11 jaar bestaat) komt er een bestemming bij, dan start Eurostar eindelijk met twee treinen per dag v.v. Amsterdam – Londen. Dit kan natuurlijk een reden zijn, om eens een lekker lang weekend of een midweek Londen te bezoeken. Misschien wel uw hele zomervakantie, er is genoeg te zien bij onze westerburen. Dan rijdt er nu een Eurostar trein u comfortabel, zeker als u 1 ste klas reist, dan bent u van alle gemakken voorzien zoals een ontbijt, koffie of thee,  krantje of het Eurostar Magazine en niet te vergeten goed werkende WiFi, naar hartje Londen. Treinliefhebbers kunnen hun hart ophalen in deze geweldige stad. Na uw eerste nachtje in een Londens Hotel, bijvoorbeeld in Premier Inn, vlakbij het St. Pancras Station kan de stad verkend worden. Een goede stadsgids wel even van te voren kopen in Nederland.

Aan musea geen gebrek, maar wij gaan natuurlijk eerst de metro en de verschillende treinen en stations opzoeken en bekijken. Een soort Madurodam heb je in Londen zelf niet, maar net daarbuiten (ten noordwesten van de stad) heb je Bekonscot Village met onder andere een miniatuur spoorlijn. Lots of Little Trains – Bekonscot Model Railway & Village. Een video van Bekosort Village.

Cabine uitzicht bij het binnenrijden van de tunnel onder het Kanaal, de Eurotunnel

 

Vertrektijden tabel Eurostar treinen

Waarom het vliegtuig pakken, als je ook met de trein kunt? Vliegtuigmaatschappijen mogen zich zorgen maken over deze nieuwe verbinding. Al komt er een Brexit er aan. Door deze treinverbinding komt England iets dichterbij. Geen lange wachttijden op vliegvelden, maar comfortabel en uitgerust met een snelheid van 320 km per uur naar hartje stadcentrum.

Ja, London is the place to be

Eurostar is de laatste tijd veel in het nieuws. Kranten kopte met: “Gaan de Eurostar treinen nu wel of niet in april rijden”, “Afspraken rond grenscontroles nog niet rond.” ”Spooktreinen bij de grens met België”. Een Franse vlogger heeft een verlaten Eurostartrein ontdekt op een tracé bij de Franse stad Valenciennes. De trein staat ongeveer tien kilometer van de Belgische grens op het spoor. Volgens Eurostar woordvoerster, die wij om een verklaring vroegen, staat de trein daar om gesloopt te worden.

Treinstations in Londen
De belangrijkste treinstations in Londen zijn: St Pancras (aankomst station Eurostar), Victoria Station, Waterloo, Paddington, King’s Cross.
St Pancras, Euston, Charing Cross, Victoria, London Bridge, Fenchurch Street en Liverpool Street. Vanuit deze stations vertrekken de treinen naar andere delen van het England.
Voor de reisafstanden naar de andere steden en andere belangrijke gegevens zie: Visit Brian

Ook de PDF “Britain by rail” is het bekijken waard.

St.Pancras Internatinal Station, met dit station maakt u als eerste kennis mee, het is het aankomst station van de Eurostar treinen. St. Pancras International is misschien wel het mooiste station van Londen. Dit wordt wel meer gezegd over andere stations, zoals Grand Central in New York of het Stazione Centrale in Milaan. Waar of niet waar, zeker is dat Londen een nieuwe attractie erbij heeft en wat voor een. Let even op het mooie negen meter hoge bronzen standbeeld aan het einde van het perron met de klok er boven gemaakt door de wereld beroemde beeldhouwer Paul Day. Vanuit het gerestaureerde station vertrekken de nieuwe hogesnelheidstreinen, zoals de Siemens Eurostar e320 naar Europa. Dit Victoriaans monument in Londen uit 1868 werd voor 1,2 miljard euro opgeknapt en het is de moeite waard om eens goed te bekijken, zowel de binnenkant als de buitenkant.

Een mooie Youtube video

KING’S CROSS STATION
Over het station waar Harry Potter vanaf perron 9 3/4 de trein nam.

Wie perron 9 ¾ zegt, denkt meteen aan Harry Potter en aan de bekende ‘Zweinsteinexpres’ richting ‘Zweinstein’. Hogeschool voor hekserij en hocus pocus. Wat minder bekend is, is dat dit perron echt bestaat (of toch is nagebouwd) in het King’s cross station in Londen.
Het King’s cross station is gelegen in het Noordelijke deel van het centrum van Londen, en ligt vlak naast het Saint Pancras station, dat waarschijnlijk beter bekend is door de Eurostar verbinding met Brussel en Parijs en nu ook Amsterdam. Het grootste en drukste station waar de meeste treinen vertrekken zijn o.a .Paddington Station in Westminster. Hier vertrekken veel treinen van de spoorwegmaatschappij Great Western Railway. Verder vertrekken vanaf station London Paddington de lange afstandstreinen van Great Western Railway naar o.a. Bristol, Bath, Gloucester, Worcester, Hereford, Exeter, Penzance, Newport, Cardiff en Swansea in South Wales. Maar ook forensentreinen naar het westen van Londen.
Onder ieder station, soms er boven, ligt een metrostation. De metroverbinding met Paddington Station wordt onderhouden door de Bakerloo Line, Circle Line, District Line en Hammersmith & City Line.

Spoorwegmaatschappijen
Korte geschiedenis van de spoorwegmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk. De Britse spoorwegen ontstonden in 1825 en is daarmee het oudste in de wereld. Hoewel de snelheden van de treinen in het Verenigd Koninkrijk niet zo hoog liggen als in andere landen, staan ze er wel om bekend uitstekend stedelijk transport aan te bieden. Er vertrekken bovendien gemiddeld meer treinen per uur dan waar dan ook in Europa. De treinen in het Verenigd Koninkrijk worden aangeboden door: National Rail in Engeland, Wales en Schotland en Nothern Ireland Railways in Noord-Ierland. Er zijn ongeveer twintig bedrijven die op deze spoornetwerken opereren, waaronder Virgin Trains, First Great Western, South West Trains, CrossCountry, Southern, Abellio(NS), Greater Anglia, c2c, Chiltren Railways en Merseyrail.
De grootste spoorwegmaatschappijen in het Verenigd Koninkrijk, First Great Western wordt beheerd door de FirstGroup en bedient ongeveer 210 treinstations in het Verenigd Koninkrijk. Een groot aantal hogesnelheidstreinen van deze vervoerder rijdt dagelijks tussen Londen en andere Britse steden.
Virgin Trains werd opgericht in 1997 en biedt sindsdien verbindingen aan tussen de grootste steden in het Verenigd Koninkrijk, zoals Birmingham, Londen, Manchester, Liverpool, Edinburgh en Glasgow. Ze zijn niet alleen een betrouwbare vervoersmaatschappij, maar steunen bovendien ook vele evenementen die plaatsvinden in het land, zoals het Manchester International Festival. Sinds 2007 zorgt Cross Country voor de langste directe verbinding tussen Penzance in Cornwall naar Aberdeen in Schotland. De vervoerder is een dochteronderneming van de vervoerder Arriva Trains.

Dit model van een Dubbeldekker in Londen is 40 jaar oud. Let op de reclame uiting
Metrolijnen kaartje Londen

Populaire treinroutes in het Verenigd Koninkrijk
Treinreizen van stad tot stad zijn enorm populair bij zowel reizigers als pendelaars. De drukste routes zijn meestal die rond de hoofdstad, met ongeveer 70% van alle treinreizen in Engeland die in Londen beginnen of eindigen.
London Transport Museum Covent Garden
London Transport Museum (LTM) bevindt zich in een voormalige remise aan de rand van Covent Garden. Het herbergt zeldzame (paarden)trams, bussen, en de oudste metro’s ter wereld, inclusief locomotief 23 van de Metropolitan Railway, en een 1938 stock.

Modelspoorwinkels

Modelspoorders onder ons kunnen ook hun hart ophalen. Wij weten niet of je naar Londen afreist? Maar vanaf 4 april is het heel gemakkelijk met de Eurostar. Na het uitpakken van je koffer in het hotel, begin dan in Oxfordstreet ( de hoofdstraat in London ) zit er een zeer ruime modelbouwwinkel ze hebben er auto’s, vliegtuigen, treinen. Natuurlijk is Hornby het bekendste merk met alle Engelse modelspoortreinen. Oxfordstreet is een zeer lange straat, afhankelijk van welke zijde je dus komt kan het wel een eindje stappen worden. Als je met de trein naar Londen reist en je verlaat het treinstation met de metro richting Oxfordstreet dan loop je er pal tegen de eerst winkel op. Maar er zijn natuurlijk in deze stad nog meer. Kijk voor nog meer modelspoorwinkels verder hier.

Buiten Londen
Buiten Londen kan je ook prachtige reizen maken, daar is heel veel te zien. Hoge bergen, glinsterende lochs, dichte wouden zelfs zijn er stranden, de Schotse Hooglanden zijn werkelijk adembenemend. Wat te denken van de Schotse hoofdstad Edinburgh, die natuurlijk niet mag ontbreken op uw reis .U kunt op eigen gelegenheid de stad verkennen en op zoek gaan naar de makers van de kleinste modelspoorbaan schaal (T-Gauge). Maar er is nog meer te beleven. “Glen” is de Schotse term voor een vallei en die zijn er bij de vleet. Ging u altijd naar Zwitserland of Oostenrijk voor mooie treinritten? Dan is de Glen Coe en stoomtrein ‘Jacobite Steam Train’ een aanrader. Glen Coe is één van de beroemdste en mooiste valleien van de Highlands met een roerige reputatie in de Schotse geschiedenis. De vulkanische oorsprong zorgt voor een schitterende en mystieke bergwereld. In alle reclame-uitingen over Schotland zie een stoomtrein over een enorme viaduct rijden, dat is de Jacobite Steam Train. Het 60 kilometer lange spoor is een van de meest schilderachtige stukken spoor in Europa , het wordt betiteld als “The Greatest Railway Journey in the World”, en gaat over een spectaculair hoog viaduct bij Glenfinnan, over het Caledonian Canal en langs Loch Eilt. De authentieke stoomtrein brengt u naar het pittoreske vissersplaatsje Mallaig.

Belangrijke links
Tickets bestellen: NS Internationaal
Rechtstreeks tickets bij: Eurostar    /     Eurostar Nederland Visit Britain: www.visitbritain.nl
Britian by rail

Vertrek pers Eurostar trein vanuit Londen naar Amsterdam

Foto’s: Eurostar, Eurokanaaltunnel, Wietze Boersma en Emanuel Damsteeg (Treinennieuws.nl) en Ariën Clay Treinenweb