Eind februari per regiotram naar IJsselstein

Advertentie

Nieuw zevendelig CAF-materieel onderweg naar Nieuwegein Zuid

In de nacht van komend weekend, 16 op 17 januari, maakt de Utrechtse regiotram de eerste testritten naar IJsselstein. Ze worden gehouden met de nieuwe lage vloertrams op het gerenoveerde en aangepaste traject van Nieuwegein Ziekenhuis St. Antoniushove naar de eindhalte IJsselstein Zuid. Tussen half één ‘s nachts en zeven uur ’s ochtends zijn er vier retourritten: twee keer op normale snelheid en twee keer stapvoets. Ook de overwegbeveiliging werkt, zoals dat onder normale omstandigheden plaatsvindt. Als de testen goed verlopen beginnen daarna de instructieritten voor het personeel en het proefrijden volgens de dienstregeling. Doen zich geen ernstige problemen voor, gaat ‘tramlijn 61’ eind februari weer rijden voor het publiek.

Tramverbindingen hersteld

Een zevendelig CAF-tramstel meet 41 meter!

Daarmee zijn dan de verbindingen van Utrecht Jaarbeursplein – Nieuwegein Stadscentrum en vervolgens naar IJsselstein Zuid en Nieuwegein Zuid opnieuw compleet in gebruik. Hieraan vooraf ging een langdurige en complete renovatie van het spoor, de wissels en de bovenleiding. Om de haltes geschikt te maken voor het nieuwe lage vloer materieel op deze routes, werden de perrons verlaagd en verlengd. Ze zijn nu lang genoeg voor een tram, bestaande uit een nieuw zevendelig stel (41 meter) en een exemplaar van het eerder geleverde vijfdelige type (33 meter). Beide werden gebouwd door de Spaanse fabriek CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles).
Utrecht- Nieuwegein Zuid (lijn 60) werd 3 januari jongstleden weer in dienst gesteld.
Goede gelegenheid woordvoerder Ron van Dopperen van de provincie Utrecht te vragen naar de eerste indrukken. Hij vertelt dat de start goed was. Door de coronacrisis stappen er veel minder mensen in de tram, zodat eventuele effecten van de renovatie nog moeilijk te geven zijn. Het reizigersaanbod op het traject daalde tot 30% in vergelijking met de eerste week van 2020, maar dat vindt Van Dopperen – gezien de situatie – niet eens zo slecht. Hij hoort positieve reacties van het publiek, bijvoorbeeld over de ruimte, de airco en de vloerverwarming in de trams. Reizigers moeten er wel aan wennen dat de stopknoppen ontbreken. Die zijn niet meer nodig: ‘We stoppen aan alle haltes.’ De eerste tien exploitatiedagen waren er in totaal twee storingen: een weigerachtig wissel en een defect tramstel dat weggesleept moest worden.

Gekoppeld rijden

Klaar voor vertrek in Nieuwegein Zuid

Enkele aanpassingen werden alsnog uitgevoerd. De ruimte tussen perrons en trams is iets verkleind om de toegang voor rolstoelen en rollators makkelijker te maken. Bovendien zijn op alle haltes perronplanken aanwezig, als de toegang toch nog problemen oplevert. De trambestuurder verleent daarbij assistentie.
Van Dopperen vertelt dat nu op lijn 60 losse stellen van het nieuwste zevendelige CAF-materieel zijn ingezet. Zodra de coronaproblemen voorbij zijn, gaan er gekoppelde trams rijden, bestaande uit een zevendelig en een vijfdelig stel. Het geheel is dan 41 + 33 = 74 meter lang! Totdat ook het traject naar IJsselstein Zuid klaar is, wordt van maandag tot en met zaterdag op lijn 60 een achtminutendienst – ‘s zondags een kwartierdienst – gereden. Als beide lijnen weer in gebruik zijn, gaat de frequentie vanaf de halte Nieuwegein Stadscentrum op werkdagen weer terug naar het oude schema van een kwartierdienst.

Gratis kennismaken

De reizigers wacht nog een verrassing. Van Dopperen vertelt dat het publiek – mede als dank voor het geduld met de vertragingen van de renovatie – twee weken gratis reizen zal worden aangeboden. Op die manier kunnen passagiers op een prettige manier kennismaken met de vernieuwde regiotram. Meer informatie volgt te zijner tijd, want voorlopig heersen immers de anti-corona slogans ‘blijf thuis’ en ‘reis alleen als het strikt noodzakelijk is’. Het regelen van gratis-plaatsbewijzen wacht dus op het einde van deze crisis… Foto’s Hans van Lith

Onder meer de perronhoogte van de haltes werd aangepast aan de nieuwe trams

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie