Eerste zonnecellen op perronkap Utrecht Centraal geplaatst

Advertentie

De eerste zonnecellen op perronkap Utrecht Centraal, zijn door Strukton in opdracht van ProRail deze week als eerste duurzame perronkappen met zonnecellen langs spoor 11/12 op station Utrecht Centraal geplaatst. De zonnecellen gaan energie opwekken voor de verlichting, de roltrappen en de liften in de nieuwe OV-terminal. In totaal krijgen drie nieuwe perronkappen (langs de sporen 11/12, 8/9 en 5/7) glasplaten met zonnecellen. Samen zorgen de zonnecellen voor een energieopbrengst van ongeveer 85.000 kWh per jaar. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 25 huishoudens en een CO2-reductie van 46 ton per jaar. Medio 2012 zijn de drie perronkappen gereed. De vervanging van de perrons wordt gefinancierd door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor de zonnecellen is een Europese subsidie verkregen. Hiervoor heeft ProRail samen met spoorbedrijven uit Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland een duurzaamheidprogramma opgesteld onder de naam SusStation.

ProRail zet flink in op duurzaam ondernemen. We besparen zoveel mogelijk energie op stations, stimuleren machinisten energiezuinig te rijden en kopen vanaf 2010 zoveel mogelijk duurzaam in. Bedrijven die CO2 besparen krijgen voorrang bij de aanbesteding bij de spoorbeheerder. Ook wekt ProRail zelf stroom op via zonnecollectoren in stations en zijn er plannen voor windmolens op het spoor.

1 Comment

  1. Wat toch geweldig van Prorail. Als machinist krijg ik tranen in mijn ogen hoe goed ze het allemaal wel niet doen. Ze stimuleren machinisten om energie zuinig te rijden. Helaas maakt de treindienstleider vaak dat de bespaarde energie weer dubbel dwars extra nodig is. Laat ze de seinen maar eens op tijd veilig zetten. Met mijn 4000 ton zware trein eerst voor de inrijder en dan ook nog eens voor de uitrijder stoppen is echt energie besparen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.