Eerste Vectron Locomotief voor breedspoor afgeleverd

Advertentie

De Vectron wisselstroom (AC) locomotief voor de Finse spoorwegmaatschappij VR Group is afgeleverd. De eerste acht Vectronen gaan vandaag direct commerciële dienst rijden. Vandaag begint de eerste commerciële operatie vanuit Tampere en eindigt bij de haven van Vuosaari in Helsinki. Siemens levert in totaal 80 locomotieven aan de VR Group. Dit is de eerste bestelling voor een breedspoor (1524 mm ) en tegelijkertijd de grootste order voor de Vectron tot op heden. Alle locomotieven moeten eind 2026 klaar zijn.
Voor het testen en certificeren van de locomotieven voor Finland, zijn er sinds begin 2016 vijf locomotieven onderworpen aan toetsen, volgens de technische specificaties voor interoperabiliteit (TSI). Diverse extra functionaliteiten en apparatuur pakketten werden gecertificeerd, zoals o.a. het speciale winterpakket en de twee dieselvermogensmodules voor het overbruggen van korte stukken zonder een bovenleiding.
De Vectronen zijn speciaal uitgerust om te werken onder zware wintertoestanden in Finland, zoals frequente botsingen met grotere dieren en bij temperaturen van 40 ° C onder nul en poedersneeuw. Om deze omstandigheden aan te pakken, zijn de locomotieven gebouwd met holte daken en een versterkte voorkant. Andere speciale functies zijn zijbuffers en automatische koppelingen. Hout wordt in Finland regelmatig vervoerd met treinen uit de bossen. Bron en foto’s: Siemens