Eerste elektrische locomotief op Betuweroute van Siemens

Advertentie

Siemens heeft de primeur met de eerste elektrische locomotief op de Betuweroute voor goederentreinen. De elektrische locomotieven rijden nu tussen de haven van Rotterdam en Duisburg in het industriegebied in Nordrhein-Westfalen.
In 2006 gaf de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn een consortium van Siemens Transportation Systems (TS) en het Franse Alstom opdracht om 26 locomotieven van Siemens uit te rusten met zowel het Europees Treinbeveiligingssysteem ETCS als het Nederlandse automatische treinbeïnvloedingssysteem (ATB). Doordat de locomotieven zijn uitgerust met deze twee systemen hoeven goederentreinen bij het passeren van de grens niet van locomotief te wisselen. Dit betekent een forse tijdwinst voor het goederenvervoer op de Betuweroute tussen de haven van Rotterdam en het industriegebied in Nordrhein-Westfalen. Het is een nieuwe stap in de standaardisering van het Europese railverkeer, die het oversteken van grenzen vereenvoudigt, de reistijd verkort en het rendement op de trajecten vergroot. Het project is onderdeel van de geplande Europese corridor voor het transport van goederen van Rotterdam tot Genua in Italië.
Consortiumleider Siemens verzorgde de uitrusting van de locomotieven in de fabriek van de divisie Transportation Systems in München-Allach. Siemens was verder verantwoordelijk voor de engineering en de toelating voor de in het Nederlandse spoorwegverkeer gangbare 1,5-kV-gelijkspanning, en de 25-kV-wisselspanning, die op de Betuweroute is geïnstalleerd. Alstom leverde het treinbeveiligingssysteem ETCS en het automatische treinbeïïnvloedingssysteem ATB. Het bedrijf regelde ook de toelating van de sein- en beveiligingsapparatuur in Nederland.
De locomotieven van de serie BR 189 behoren tot de 100 zogeheten meersysteem-locomotieven van het type ES64F4, die Siemens TS tussen 2002 en 2005 aan Deutsche Bahn leverde. Kenmerkend voor de meersysteem-locomotieven is dat ze op verschillende spoortrajecten kunnen rijden. Van de ES64F4 bestaan inmiddels 15 versies, die rijden in Duitsland, Italië, Kroatië, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Zweden, Zwitserland, Slovenië, de Tsjechische Republiek, Hongarije en nu ook in Nederland.