Een kunstbeen voor het Spoorwegmuseum!

Advertentie

Een bijzondere schenking voor het Spoorwegmuseum. Het centraal bureau Gevonden Voorwerpen van NS schonk een grote aluminium kist ( van de DB) met inhoud aan het museum. In de kist een groot aantal voorwerpen die reizigers in de trein hebben achtergelaten en nooit hebben opgehaald. Daaronder een aantal zeer opmerkelijke items, zoals twee kunstbenen, een kunstarm, fotoalbums, autosleutels van Porsche en Aston Martin, een opgezet knaagdier en een communiejurk. Het Spoorwegmuseum richt met een aantal van deze spullen een vitrine in bij de bibliotheek van het museum.

Als reizigers iets laten liggen in de trein dan wordt dit 5 dagen bewaard op het station waar het is aangetroffen. Daarna gaan de spullen naar het centraal bureau Gevonden Voorwerpen (CBGV) in Utrecht. Daar wordt het drie maanden bewaard alvorens het wordt afgevoerd. De spullen die in de kist van het Spoorwegmuseum zitten, zijn zo opmerkelijk dat NS ze heeft bewaard.

Conservator Tuur Verdonck nam de kist in ontvangst: “Het is van een aantal voorwerpen hoogst opmerkelijk dat deze niet zijn opgehaald. Voor het museum geeft het een aardig inkijkje in wat mensen zoal laten liggen in de trein. Het geeft ook aan met hoeveel zorg en aandacht NS omgaat met de verloren spullen.” Een aantal gevonden voorwerpen uit de kist is te zien in een vitrine bij de entree van het museum, naast de bibliotheek. Foto Conservator Tuur Verdonck Het Spoorwegmuseum- Utrecht