Een groot geheim

Advertentie

De Tram voor Bello bestaat nog….en gaat weer rijden!

Tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij op 3 februari 2016 in Amsterdam ontving de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een Extra Project Bijdrage van € 580.000,-. Hiermee zal in 2017 worden begonnen met de restauratie van De Tram voor Bello in het Bello Atelier. Doel van het project Tram voor Bello is het restaureren van twee rijtuigen die tot 1955 dienst deden op de ‘Bello-tramlijn’ naar Bergen aan Zee. Dit betreft de NS BC 423 en 425, gebouwd in 1920 door Werkspoor in Amsterdam, waarvan de Museumstoomtram al geruime tijd geleden de wagenbakken heeft verworven.

Rijtuigen NS BC423 en 425
Als de tram, zoals die tot 1955 achter Bello reed, weer op het spoor terugkeert, is dat een mijlpaal voor het behoud van roerend erfgoed in ons land. Loc en tram hebben als historisch ensemble de hoogste A-status in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed.
Het restaureren van de rijtuigen is voor de Museumstoomtram bovendien hard nodig. Meer bezoekers reizen mee met de stoomtrams en de rijtuigen bieden de extra capaciteit om een reis door het verleden te kunnen maken. Hoe mooi is het dan, dat daarvoor juist deze zo tot de verbeelding sprekende tramrijtuigen worden gerestaureerd?

Het Bello Erfgoed Fonds
Dankzij de Extra Project Bijdrage van de BankGiro Loterij kan een echte start worden gemaakt met de restauratie van beide rijtuigen. Maar, om ze daadwerkelijk te laten rijden moeten niet alleen de onderstellen worden gebouwd en de wagenbakken worden gerestaureerd. Ook moet er nog veel worden afgewerkt, zoals het schilderwerk, de banken en lampen in de interieurs. En niet alleen dat. Een aantal overeenkomstige onderdelen moet worden vervaardigd om op termijn andere voertuigen te kunnen restaureren. Dit betreft het (derde) rijtuig NTM BC87 en bagagewagen Dt406. Beide maken historisch gezien ook deel uit van de Tram voor Bello.

Om de Tram voor Bello op de rails te krijgen is in totaal een bedrag nodig van € 900.000,-. Op 1 juli 2016 was er dankzij de bijdrage van de BankGiro Loterij in combinatie met donaties en sponsoring in totaal € 630.000,- beschikbaar om de tram te restaureren in het Bello Atelier. Een prachtig bedrag, maar we zijn er nog niet! Uw steun is dus absoluut nodig!

Daarom is het Bello Erfgoed Fonds opgericht. Bijdragen aan het project kan in de vorm van donaties of door het sponsoren van onderdelen van de rijtuigen van de wielstellen tot de banken. Alle informatie is in onze nieuwe informatiebrochure voor u op een rij gezet:

Hier kunt u de speciale folder inzien of Download de informatiebrochure (PDF)

U kunt uw bijdrage overmaken op:IBAN: NL89INGB0003820800
Ten name van: Stichting Beheer Museumstoomtram te Hoorn
Onder vermelding van: Bijdrage Bello Erfgoed Fonds en eventueel het onderdeel waarvoor u een bijdrage wilt doen.

Tip: alle actuele activiteiten rond het project Tram voor Bello kunt u volgen via Facebook. Helpt u mee?

De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het geregistreerde museum over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De Museumstoomtram is een levend, rijdend museum met een collectie die van oorsprong uit diverse regio’s van Nederland afkomstig is.