Drielandentrein

Advertentie

Er komt een internationale treinverbinding tussen Aken, Heerlen, Maastricht en Luik. De zogenaamde Drielandentrein. Hiermee krijgt Arriva er vermoedelijk een belangrijk traject bij. Dat staat in de overeenkomst over meer grensoverschrijdend treinverkeer die de Nederlandse en Belgische regering hebben gesloten. De Spoorbedrijven uit beide landen (NS en NMBS) krijgen daarmee de opdracht om dat mogelijk te maken.
De regionale sneltrein is mogelijk geworden nu de provincie een akkoord heeft bereikt met staatssecretaris Sharon Dijksma over de verdubbeling en elektrificatie van het spoor tussen Heerlen en Aken. Die zijn een voorwaarde om de sneltrein te kunnen laten rijden.
lim arrivaCDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck noemt de ondertekening van de overeenkomst ‘supergoed nieuws’. Hij zegt ervan uit te gaan dat NS en NMBS daadwerkelijk tot uitvoering van de afspraken over gaan. De overeenkomst werd gesloten tijdens een internationale spoortop in Rotterdam.
De regionale sneltrein tussen Aken, Heerlen, Maastricht en Luik moet in 2018 of 2019 gaan rijden. Gedeputeerde Van der Broeck vindt het meest logisch dat Arriva de trein gaat exploiteren. Daardoor kost het de provincie en het Rijk geen cent extra omdat de verbinding deel uitmaakt van de nieuwe OV-concessie. Arriva gaat vanaf december dit jaar het openbaar vervoer verzorgen in Limburg.
Bron: Rijksoverheid.nl – Illustratie: Provincie Limburg