Najaar 2020: Directe trein naar Londen!

Advertentie

In Brussel zijn vandaag door Nederland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk de verdragen getekend die een directe trein naar Londen mogelijk maken.

Treintickets naar Londen reserveer je eenvoudig via NS International.

Amsterdam & Rotterdam

Namens Nederland zette staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) haar handtekening onder de afspraken over grenscontroles en beveiliging. De paspoort- en securitycheck wordt daarmee met ingang van dit najaar gedaan in Amsterdam en Rotterdam. Het is dan niet meer nodig om in Brussel de trein te verlaten waarmee de treinreis een uur korter wordt. Hiermee wordt de trein nog aantrekkelijk voor een stedentrip naar Londen.

“We leven nu nog in corona-tijd, maar we kijken uiteraard ook vooruit. Straks reis je in dik vier uur comfortabel, makkelijk en dus snel met de trein van Amsterdam naar Londen. Geen gedoe meer met checks en oponthoud in Brussel. Een Eurostar-trein heeft grofweg twee keer zoveel zitplaatsen als een gemiddeld vliegtuig en de CO2-uitstoot per passagier ligt fors lager. Daarmee is de trein naar Londen een duurzaam en volwaardig alternatief voor vliegen”, aldus staatssecretaris Van Veldhoven.

Rechtstreeks naar Londen

Eerder was het de bedoeling dat de eerste rechtstreekse Eurostar van Amsterdam naar Londen eind april 2020 zou gaan rijden. Door het coronavirus zijn de passagiersaantallen echter sterk teruggelopen en is Eurostar daarom in maart gestopt met de verbinding tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor heeft ook de testfase voor de rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam en Londen vertraging opgelopen. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld en er weer vaker wordt gereisd, start Eurostar op 9 juli 2020 weer met een dagelijkse trein tussen Amsterdam en Londen. Afhankelijk van de ontwikkelingen rond corona en daarmee het aantal reizigers is het de bedoeling dat deze trein in augustus twee keer per dag gaat rijden, in het najaar gevolgd door een derde trein per dag. In het najaar wordt dan ook gestart met de rechtstreekse treinritten van Amsterdam naar Londen.

Met de ondertekening van de verdragen neemt Nederland onder andere de verplichting op zich om in Nederland de beveiliging van de treinen die door de Kanaaltunnel rijden te waarborgen. De nadere afspraken zijn gebaseerd op het bestaande security verdrag voor treindiensten door de Kanaaltunnel dat in 1993 werd gesloten tussen Frankrijk, het VK en België.

Bron: Ministerie van I en W – Foto: Treinennieuws.nl

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.