Deze week Rail Away week

Advertentie

Foto: Pinzgauer Lokalbahn

Vanavond 8 januari 19u50 NPO 2, gaan we naar Oostenrijk: Pinzgauer Lokalbahn: Zell am See – Krimml. De trein reist van de Pinzgauer Lokalbahn door het Oostenrijkse Salzburgerland. Er volgt een korte kennismaking met Zell am See. Vanaf de halte Areitbahn vertrekt een stoeltjeslift naar de Schmittenhöhe, de ‘huisberg’ van Zell am See. Boven op de berg staat de Sissi-kapel, gebouwd ter gelegenheid van een bezoek van de bekende Oostenrijkse keizerin. De treinroute voert door het Pinzgauer dal. Dat vormt deels de noordgrens van het Nationale Park Hohe Tauern. Het einddoel Krimml komt steeds dichterbij. Het dorp is bekend van de watervallen, die met een verval van 380 meter de hoogste in Europa zijn.
Dinsdag 9 januari – Zweden: Ludvika – Borlänge – Mora
Woensdag 10 januari – Duitsland: Lutherstadt Eisleben – Erfurt – Eisenach
Donderdag 11 januari – Kroatië deel 1: Zagreb – Knin
Vrijdag 12 januari – Kroatië deel 2: Knin-Split + Perkoviç-Šibenik
Programma per dag van deze televisieserie kunt u hier vinden.

De Pinzgauer Lokalbahn van Zell am See tot Krimml

De meer dan 120 jaar oude bahn: De Pinzgauer Lokalbahn van Zell am See tot Krimml. Na jaren van onzekerheid is het nu weer succesvol met ongeveer 900.000 passagiers per jaar. Verdere uitbreiding is gepland

De 53 km lange smalspoortrein van Zell am See naar Krimml is 120 jaar lang het belangrijkste openbaar vervoer in Oberpinzgau geweest. Naast tal van studenten en forensen, het web speelt nu vooral voor het toerisme en bezoekers van het nationaal park in Pinzgau een belangrijke rol, zegt Toerisme Speaker Gouverneur Wilfried Haslauer (ÖVP): “De Pinzgauer lokale spoorweg is een levensader voor de Oberpinzgau.” Haslauer had vroeg 2000s voor het behoud van de gebruikte baan – zoals bedreigd met overstromingsschade, een omgeving.

Treinverbindingen moeten worden uitgebreid
In de nabije toekomst zullen de treinverbindingen tussen Zell am See en Krimml verder worden uitgebreid, zegt Salzburg AG bestuurslid Leonhard Schitter op de Oostenrijkse televisie. Vooral de Eilverbindungen van Krimml voor forenzen hebben dat bewezen in de afgelopen drie jaar. Schitter: “In samenwerking met de regio en het toerisme, willen we doorgaan om selectief het verkeer te regelen en de ontwikkeling van het toeristische aanbod”

Een You Tube videootje, maar de EO laat in Rail Away de verniewingen zien.