Delfts Hyperloop-team op topsnelheid

Advertentie

NS opnieuw sponsor studententeam Hyperloop
Dinsdag 19 juni presenteert het studententeam Delft Hyperloop II hun futuristische voertuig in de aula van de Technische Universiteit Delft. De Hyperloop Pod ATLAS 01 wordt voor het eerst getoond aan het Nederlandse publiek. De Hyperloop Pod Competitie 2018 vindt plaats op 22 juli. Organisator is Elon Musk’s ruimtevaartbedrijf SpaceX. In de nieuwe wedstrijd draait het maar om één ding: de topsnelheid die de teams weten te halen op het 1,2 km lange testtraject in Hawthorne, Californië. Dit traject bestaat uit een buis met zeer lage luchtdruk, waar de zogeheten pods doorheen suizen. Uiteindelijk moeten snelheden mogelijk zijn van rond de 1200 km/u. Concreet: van Amsterdam naar Parijs in een half uur.
“Snelheid boven alles”
Sinds september 2017 hebben de 37 studenten van het Delftse studententeam hard gewerkt aan het optimaliseren op snelheid van de Delftse hyperlooppod. Dit ontwerp won begin 2017 de hoofdprijs op de allereerste SpaceX Pod Competitie. Toch waren de Delftenaren niet de allersnelste; ze scoorden met name goed op veiligheid, efficiëntie en schaalbaarheid.

Het eerste Hyperloop model op RailTech in Utrecht Foto: Treinennieuws.nl

Juist om de snelheid te verbeteren heeft het huidige team zich gericht op de launcher. Dat is een kleinere pod onder de passagierscapsule die de ATLAS 01 op gang brengt met een elektromotor en afremt door de baan vast te grijpen. De Delftse pod heeft onder meer een superlichte constructie en maakt innovatief gebruik van permanente magneten om boven de baan te zweven. Teamcaptain Edouard Schneiders is vastbesloten om met zijn team het huidige record op de testbaan van 355 km/u te verbreken.
Betrokkenheid NS
NS sponsort het succesvolle hyperloopteam van de TU Delft sinds de start. Ook deed NS eerder een investering van € 300.000 in Hardt, de spin-off van het eerste team. Met dergelijke investeringen wil NS voorop blijven lopen: Hyperloop blijft de komende jaren een zaak van experimenteel onderzoek en ontwikkeling. NS verwacht wél dat HARDT in staat zal zijn technologie te ontwikkelen die mogelijk ook gebruikt kan worden bij onze treinen. En daar willen we natuurlijk bij zijn. Ook is NS de komende jaren hard op zoek naar technisch talent. Met deze investering willen we het enthousiasme voor technische studies bij scholieren en studenten vergroten.