De vakantie staat weer voor de deur

Advertentie

De vakantie staat weer voor de deur. Menig treinennieuws lezer zal erop uittrekken. Meestal 14 heerlijke vrije dagen om te doen waar je zin in hebt. De een gaat helemaal niets doen, maar de ander wil juist naar die plaatsen waar iets bijzonders te zien is. Met dit in ons achterhoofd geven wij hier vier beschrijvingen van boeken, met de vraag is dit iets voor u om met te nemen op vakantie?

De Collectie bijzondere stationsgebouwen in Nederland

De Nederlandse Spoor-wegen ontwikkelden zich na de Tweede Wereldoorlog op archi-tectuurgebied tot een van de meest vooruit-strevende en productieve opdracht-gevers van ons land. De stations die sinds 1945 zijn gebouwd, vormen samen met de vooroorlogse stationsgebouwen een gelijkmatig over Nederland verspreide architectuurcollectie.
De vijftig stations die in dit boek zijn opgenomen, vormen samen De Collectie, een door de spoorsector benoemde verzameling die een representatief beeld geeft van het gebouwenbezit van de Nederlandse Spoorwegen en ProRail. Het gaat om bijzondere gebouwen die een hedendaagse cultuurhistorische visie vertegenwoordigen en die stuk voor stuk architectonisch unieke, maar ook representatieve eigenschappen hebben – gebouwen die de moeite waard zijn om te behouden. Rob ’’t Hart fotografeerde speciaal voor dit boek de vijftig stations; Crimson Architectural Historians en Urban Fabric gaan in op het ontstaan en de historische achtergronden van De Collectie bijzondere stationsgebouwen in Nederland, en beschrijven de architectonische bijzonderheden van de afzonderlijke stations. De Collectie bijzondere stationsgebouwen in Nederland een kloek boek i.s.m. Nederlandse Spoorwegen en ProRail

Ontwerp: Piet Gerards Ontwerpers Gebonden Geïllustreerd (kleur en zw/w), omvang 176 pagina’s, Formaat 29,4 x 21 cm ISBN 978-90-5662-648-8, 34,50 Koop nu De Collectie met 5,00 korting! (actie geldig t/m 21 augustus 2009) Print kortingsbon (PDF) of bestel nu direct bij NAi Boekverkopers met korting ( 2,50 bijdrage verzendkosten) ********** Groene Stoom Het Duitse lijntje was vroeger een spoorweg die mensen van Nederland naar Duitsland – en omgekeerd-, maar tegenwoordig verplaatsen alleen planten en dieren zich nog over gedeeltes van de oude spoorlijn van het enen natuurgebied naar het andere. De stoom van de laatste trein is allang met de wind weggewaaid; de natuurstoomt nu op over het Duitse lijntje: groen stoom! In deze historische verhalenbundel, waarbij kinderen de hoofdrol spelen, word je teruggebracht naar de tijd dat de spoorlijn in gebruik was. Mimi, Fons, Lienke, Annie en al de andere kinderen in dit boek laten zien hoe keizers en gewone mensen met de trein reisden. Maar ook kun je lezen hoe een watersnood, een roofoverval of een luchtbombardement de mensen op en rond het spoor in gevaar brachten. En hoe het Duitse lijntje tegenwoordig door mens en natuur gebruikt wordt. Naast de avontuurlijke verhalen vind je in de informatieve teksten allerlei wetenswaardigheden over oude de spoorlijn en zijn nieuwe bestemming. Dit boek is tot stand gekomen met steun van IVN, die jeugd en volwassenen wil betrekken bij natuur, milieu, landschap en leefomgeving.

**********

Eisenbahnbrücken

Een Spoorbrug is niet alleen economisch, maar ook mooi om te zien. Maar wat maakt een spoorbrug nu echt zo indrukwekkend? Dit boek ”Eisenbahnbrücken- Ingenieursbaukunst und Baukultur” geeft daar een antwoord op. De onmiskenbare indrukwekkende gevaarten in het landschap worden in schitterende foto’s en in talloze vak bijdragen dit boek weergegeven. Van de eerste spoorweg-ingenieurs af tot aan de toekomstige Bruggenbouwers. Een echte aanrader voor treinenliefhebbers.

Uitgeverij  Eurailpress DVV Media Group

Gebonden
Omvang 206 pagina’s
formaat 21 x 30 cm

ISBN-10: 3-7771-0398-5 (3777103985)
ISBN-13: 978-3-7771-0398-3 (9783777103983)

**********

Der Bahnreiseführer

Duitsland leren kennen vanuit de trein en de diversiteit van landschappen, cultuur en geschiedenis tussen Sylt en de Zugspitze op een totaal van ongeveer 12 000 kilometer spoorlijn ervaring! Deze compacte reisgids beschrijft de route van alle lange afstand routes in woord en beeld en belicht interessante aspecten van de geografie, geschiedenis, politiek en economie.. Kaarten, afstand informatie en geïntegreerde beeldvorming om het boek een leuke metgezel voor alle treinreizigers en trein fans thuis, die willen weten wat er op Zugfenster – in het boek of in natura – vorbeizieht.

Der Bahnreiseführer – The Train Travel Guide
Duitsland vanaf de passagier perspectief
Uitgever Moewig GmbH
Omvang 256 pagina’s
Formaat: 14,0 x 21,0 cm ISBN: 9783868032604
Prijs: 9,95