De treinramp bij Harmelen

Advertentie

“Wij zijn de geschiedenis”                           (Uitzending 5 november 2008 Ned. 2, 19.25) Gemist?“Mijn vader, Pieter Fictoor, was machinist bij de spoorwegen en is in 1962 bij de treinramp te Harmelen om het leven gekomen. Bij deze ramp zijn 93 mensen omgekomen en vielen 54 gewonden.” Zo begint de mail die wij op de redactie van Hans Fictoor binnen kregen.
“Jaarlijks zie ik op TV herdenkingen van rampen zoals Bijlmer, Faro, Hercules, Enschede, Volendam, Schiphol etc. Over de treinramp hoor je zelden of nooit iets en daarom is deze ramp bij velen onbekend. Er staat een ‘landelijk monument spoorwegongevallen’ in Utrecht, echter zonder de namen van de slachtoffers.” Nu heeft Hans in eigen beheer, een boek geschreven en uitgegeven ter nagedachtenis aan zijn vader en met hem voor alle slachtoffers van deze ramp. Dit boek ziet hij

 als een monument voor alle slachtoffers, reden waarom alle namen van de omgekomen mensen als bijlage in het boek zijn opgenomen. In het boek wordt de week beschreven, vanaf het ongeval t/m de begrafenis. Daar tussendoor een beschrijving van zijn ouders en grootouders vanaf de oorlog, de loopbaan van zijn vader bij de spoorwegen en de gevolgen voor ons gezin na de begrafenis. Het is een indrukwekkend boek geworden, voorzien van veel foto’s en documenten. Op diverse websites is de komst van het boek aangekondigd, wat ook de aandacht van de KRO heeft getrokken. De KRO maakt een programma ‘Wij zijn de geschiedenis’ en een van de uitzendingen zal gaan over de treinramp in Harmelen. De KRO heeft aan de schrijver gevraagd mee te werken aan het eerder genoemde programma, waarbij dit boek een onderdeel zal zijn van het programma. Op 1 juli heeft men de eerste opnamen van gemaakt langs de Schie bij de Wallisweg in Rotterdam, de plaats zijn vader een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. De exacte datum van de uitzending is  5 november 2008 Ned. 2, 19.25 . Het boek heeft ISBN nr. 978-90-8834-519-7 en is rechtstreeks bij de te bestellen via e-mail: h.fictoor@hetnet.nl Het boek heeft 122 pagina’s en is voorzien van vele foto’s en documenten.De prijs is 19,95 exclusief 2,30 verzendkosten.Belangstelling voor dit document, stuur uw adres en maak het bedrag over op postrekening nr. 1283061 t.n.v. J. Fictoor te Purmerend. Zodra de betaling is ontvangen krijgt u het boek toegezonden.