De trein rijdt vandaag z’n eigen tempo

Advertentie

We rijden. Eindelijk. Vraag alleen niet hoe. Voor iedere drie meter die we schokkend vooruit komen, rollen we weer een meter naar achter. Het spoor is te glad, de trein is te vol. Veel te vol om bergopwaarts te rijden. Maar we rijden tenminste, en dat is heel wat. Twee uur geleden zag het er nog heel anders uit. Op het stationnetje van Nanu Oya hadden we inmiddels alles wel gezien. De wachtkamers voor de eerste, tweede en derde klasse. Mannen en vrouwen gescheiden. De stationshond die tevergeefs op een koekje wachtte. Sorry niet bij mij. Het handbeschilderde houten bord met aan spijkertjes kleinere houten bordjes met daarop de vertrektijden van de treinen. Er was zelfs een apart spijkertje gereserveerd om vertragingen te melden. Volgens het bord waren die er niet, volgens mijn horloge toch al zeker anderhalf uur. Navraag bij het loket leverde weinig op. “de trein naar Ella rijdt wel hoor, alleen vandaag in z’n eigen tempo”. Dit zijn de eerste regels van een verhaal over het treinreizen op Sri Lanka in de landenuitgave: TE GAST IN…..

Museum langs de rails

De uitgaven, er zijn er meer dan dertig, bevatten artikelen van meerdere auteurs die een speciale band hebben met een land zij schrijven op levendige wijze en met kennis van zaken. Over onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Het geeft een opmerkelijk goed inzicht in de levenswijze en omgangsvormen van de bewoners van het land. Bovendien bevat elke uitgave nuttige reistips. Een aanrader voor iedereen die interesse heeft voor verre landen en wil weten wat er achter de schermen gebeurt.
Na ‘het nieuwe werken’ en ‘het nieuwe bankieren’ is het tijd voor ‘het nieuw reizen’ dit lukt het best met een open mind en een flexibele instelling. Niet haastig van de ene hot spot naar de andere, maar in een rustig tempo met aandacht voor je omgeving, de natuur en de bevolking. Wie op deze manier reist heeft meer kans op leuke contacten en bijzondere ervaringen. Ook blijkt dat het treinreizen in Nederland nog niet zo slechts is.
Deze leuke en nuttige pockets kunt u kopen voor € 8,95 direct bij de uitgever of de betere (reis)boekhandels. Wanneer u voor 1 juli 2012 via de website een of meerdere titels besteld ontvangt u ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van TE GAST IN…. Gratis een leuk boekje met 25 tips en cartoons over het nieuwe reizen.