De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg

Advertentie

Omslag van het boek.

“Tijdens het doorbladeren viel me op wat een prachtig verzorgd boekwerk geworden is. Heel erg bijzonder dat er dankzij u, 102 jaar na het beëindigen van deze tram die slechts 12 jaar dienstgedaan heeft, nog zoveel aandacht aan dit onderwerp geschonken is.” Is een van de reacties.

Bol.com

Hans van Lith

Het zal niet vaak voorkomen dat meer dan 50 na het verschijnen van een boek dezelfde schrijver daarvan een tweede, veel uitgebreider en een herziende editie verzorgt. Toch is dat met dit boek het geval. Hans van Lith ( schrijft ook voor Treinennieuws) schreef 50 jaar geleden de eerste druk van dit bijzondere boek.

Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg

Na vele jaren van plannenmakerij en jarenlange strijd over de route en de financiering werd op 17 november 1906 de stoomtram Tiel-Buren-Culemborg (TBC) feestelijk ingewijd. Van het begin af aan kampte de TBC echter met financiële problemen, want de inkomsten bleven ver achter bij de verwachtingen, uitbreidingsplannen werden al snel opgeschort en de TBC bleef gedurende haar hele bestaan noodlijdend. Dat leidde uiteindelijk tot liquidatie van het bedrijf in 1919, nog geen dertien jaar na de opening.

Eerste druk De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg

In 1967 verscheen er een boekje over de geschiedenis van de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg. Na meer dan 50 jaar is er nu een nieuwe editie van dit boek, verzorgd door dezelfde auteur: Hans van Lith, maar dan in een modern jasje, op een groter formaat, in kleurendruk en aanzienlijk uitgebreid met informatie en foto’s die sinds de verschijning van de eerste druk zijn opgedoken. De voorbereidingen voor de aanleg worden beschreven, inclusief de andere plannen die er zijn geweest voor de aanleg van tramwegen in de regio en ook komen de lotgevallen van locomotieven, rijtuigen en wagens na de liquidatie aan bod. Verder wordt ingegaan op de functie en de betekenis van de TBC-stoomtram op sociaal en economisch gebied. Historische anekdotes verlevendigen het boek. Verder zijn nieuwe tekeningen van het materieel van de TBC opgenomen en is een hoofdstuk toegevoegd met tekst en foto’s over de bewaard gebleven rijtuigen van de TBC. Ook de opvolgers van de stoomtram komen aan bod: de diverse busdiensten. Het boek geeft daarmee een bijzonder compleet beeld van de geschiedenis van de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg.

Bestellen van dit mooie boek uit serie van de NVBS kan bij Bol.com

Taal:                     Nederlands             

Uitvoering:          Hardcover

Aantal pagina’s:  128 pagina’s

Illustraties:          Zwart-wit en kleur

Auteur:                Hans van Lith

EAN:                   9789082849745

De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg is ook als ebook of luisterboek te koop

Bol.com

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.