NMBS oud gediende Louis Gillieaux kreeg afgelopen december in het Belgische Spoorwegmuseum Train World, dat in Schaarbeek gevestigd is, het eerste exemplaar van zijn boek De Belgische Spoorwegen uitgereikt.
Op de redactie van Treinennieuws.nl staan heel wat spoorwegboeken. Bijna alle landen van de wereld zijn vertegenwoordigd. Tot op heden eigenlijk geen boek over het wel en wee van de Belgische Spoorwegen kwamen wij tot de ontdekking. Daar is nu verandering in gekomen.
Het is een beetje oppervlakkig geschreven, dus niet voor die treinliefhebbers die het naadje van de kous willen weten. Met weinig cijfers en grafieken. Maar een boek wat je kort en bondig veel over de Spoorwegen aan het eind van de HSL Zuid verteld. Van de eerste locomotief tot de trein van de toekomst. Een reis door de geschiedenis van de Belgische spoorwegen vanaf 1835 tot op heden en met een blik op de toekomst.
Louis Gillieaux, een jurist en 36 jaar in dienst bij de NMSB geweest, schetst niet alleen de boeiende geschiedenis van de spoorwegen bij onze Zuiderburen, maar denkt ook aan de toekomstige Belgische Spoorwegen. Zes jaar werkte de auteur aan dit boek. Zijn loopbaan bij de NMBS kwam goed van pas bij het schrijven van zijn 200 pagina’s tellende boek. Het rijke historische erfgoed en het archief komt goed tot uiting daar het boek op geel papier is gedrukt. Foto’s in kleur voor zover het mogelijk was.
Ook werd in België door de Luikenaar Georges Nagelmackers het nog niet bekende luxe reizen per trein met comfortabele slaap- en restauratierijtuigen geïntroduceerd. In 1872 richtte hij de Compagnie des Wagons-Lits op die de legendarische Orient Express Parijs-Istanboel op de rails zette. Een ding is jammer het is uit het oorspronkelijk in het Frans geschreven boek vertaald, wat soms een beetje moeilijk voor ons Nederlanders te begrijpen is.
Het is een encyclopedisch overzicht van de evolutie van de Belgische spoorwegen, een onmisbaar naslagwerk voor diegene die iets meer van de Belgische Spoorwegen wil weten.
Der Kluge reist im Zuge. Wie slim is, neemt de trein. Deze slogan van de SBB in Zwitserland wordt ter harte genomen, aldus de Nederlandse/Belgische Spoorwegjournalist Herman Welter van o.a. Personen Vervoer, die het voorwoord schreef in het boek De Belgische Spoorwegen .
De Belgische Spoorwegen
Eerste druk
Uitvoering : Hardcover
Aantal pagina’s: 206
Afmetingen: 280×240
ISBN nummer 9789401448024
Uitgever: Lannoo
Bij de Boekwinkel te bestellen of rechtstreeks online bij Lannoo. Prijs € 34,99
Copyright frontfoto van het boek over de Belgische Spoorwegen bij Lannoo
alleen in het frans dat boek,zeker
Nee, het boek is ook in het Nederlands te koop