De nieuwe Railhobby

Advertentie

Hij komt er aan de nieuwe Railhobby van de maand mei, met o.a. de volgende inhoud:

    Stoomcentrum Maldegem
    Pruisische loc getest: de BR 17.1
    Leidse station op de ‘snijtafel’
    Museum Buurtspoorweg 40 jaar
    Lauscha, een tentoonstellingsbaan uit Thüringen

Museum Buurtspoorweg viert 40-jarig bestaan
De Museum Buurt Spoorweg bestaat veertig jaar. Reden om dit jaar tijdens de Pinksterdagen met allerlei extra ritten en festiviteiten uit te pakken. Zo is de komst van een oude Britse stoomlocomotief naar Twente aangekondigd. Maar er is meer. Het museum dat in de oostelijke regio de meeste bezoekers trekt, heeft nadrukkelijk het vizier op de toekomst gericht.

Het Leidse station op de ‘snijtafel’
‘De stijl van dit station kan tot het eclecticisme worden gerekend,’ aldus H. Romers in ‘Stationsarchitectuur in Nederland 1841-1938’ het ‘tweede’ station van Leiden. De Katwijkse modelbouwer Gerco van Beelen heeft dit inmiddels verdwenen station in H0 nagebouwd. Hij gebruikte daarbij een bijzondere methode. Het gebouw is uit vele honderden onderdelen samengesteld, die zijn gemaakt met een snij-freesmachine.

Het Stoomcentrum Maldegem
Het Stoomcentrum Maldegem is gelegen in het noordwesten van de Provincie Oost-Vlaanderen, tussen Brugge en Gent. Het centrum is in de jaren tachtig door enkele enthousiaste vrijwilligers opgericht. Nadat de NMBS haar activiteiten op de lijn Maldegem – Eeklo in 1987 stopzette, werd de volledige stationssite opgekocht, waardoor het verleden nu in al zijn glorie opnieuw kan beleefd worden