De nieuwe Amsterdamse metro M5 duikt de tunnelbuis in

Advertentie

Al is de metro noord/Zuid lijn nog niet afgebouwd, zal in het nieuwe jaar, namelijk op maandag 2 januari de eerste keer een nieuwe M5-metro op eigen kracht vanaf station Amsterdam Zuid het Noord/Zuidlijn-spoor oprijden en vervolgens de tunnel bij de RAI induiken.De rit is het startsignaal van een omvangrijk testprogramma dat zo’n zeven maanden in beslag zal nemen.
Het grote testprogramma wordt samen met Alstom, de leverancier van de metro’s en de bouwer van het nieuwe treinbeveiligingssysteem, in gang gezet. Manager van deze testfase Jan Swanepoel: “In de eerste fase gaan we op de hele lijn door een serie van testen bewijzen dat de metro’s veilig en op de juiste snelheid kunnen voortbewegen. Eerst op lage snelheid met één metro, maar uiteindelijk op hoge snelheid op de hele lijn, met meerdere metro’s.”
Naar verwachting zal het testprogramma ruim een half jaar duren. Wanneer de metro’s kunnen rijden zoals vereist, wordt het testprogramma uitgebreid. Dan volgen testen of de communicatie tussen alle verschillende systemen goed werkt.