De Miljoenenlijn vraagt nieuwe vrijwilligers

Advertentie

Op 1 januari registreerde de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij meer dan 230 opgeleide en actieve vrijwilligers binnen haar bestand. Maar met de nog steeds toenemende populariteit van de stoomtrein en Schienenbus, stijgt de vraag naar vrijwilligers natuurlijk ook. Vrijwilligers die conducteur willen zijn op de stoomtrein of Schienenbus, die meewerken aan de reconstructie en bediening van de klassieke beveiliging of die mee willen ondersteunen in de dienstverlening naar de bezoekers in de horeca of in de winkel. De vrijwilligers van de ZLSM zijn op zoek naar nieuwe collega’s en wellicht zijn ze op zoek naar u.De ZLSM organiseert op zaterdag 1 maart a.s. een kennismakingsbijeenkomst waarbij geïnteresseerden, geheel vrijblijvend, kunnen kennis maken met de organisatie achter de schermen van het museumspoorwegbedrijf. Dit betekent voor belangstellenden in dit project de mogelijkheid binnen te stappen in een heel divers “spoorwegbedrijf”. Binnen de Stichting ZLSM zijn zowel technische als niet-technische functies. Voor de functies in de treindienst is het volgen van een of meerdere opleidingen noodzakelijk. Dit vooral om de veiligheid van personeel en reizigers te garanderen. De opleidingen worden door de ZLSM verzorgd. Het accent van de werkzaamheden ligt voor de treindienst uiteraard op de rijdagen. Gedurende het hele jaar wordt er op zondag gereden. Daarnaast in de periode van mei tot en met oktober ook op woensdag en in de zomervakantie tevens op donderdag.

Een belangrijke ‘werkdag’ vormt de zaterdag, wanneer veel vrijwilligers vrij hebben en die dag aan de ZLSM besteden. Werken in de moderne werkplaats is de gehele week, m.u.v. maandag, mogelijk. Er is zelfs een vaste ‘dinsdagavond-ploeg’ actief. Een aantal gepensioneerden en (pré)vutters met technische achtergrond bijvoorbeeld beoefenen thans met veel plezier gedurende een of meerdere dagen per week hun vakkennis. Voor jonge technici dé gelegenheid kennis te maken met oude techniek. Maar ook niet-technische werkzaamheden zijn te verrichten. Van lokettist in een van de stations tot horecamedewerker of gids rondom het stationsemplacement.

Een belangrijk deel van de werkzaamheden bestaan verder uit het onderhouden van het baanvak. Het betreft zowel het natuurbeheer, als het onderhouden van de sporen en wissels. Bij het natuurbeheer heeft ZLSM als standpunt het bewaren en versterken van de landschappelijke en natuurlijke waarden. Dit in goede samenwerking met een aantal natuurorganisaties.

Wilt u de ZLSM vrijwilligersorganisatie gaan versterken of wilt u meer weten over de mogelijkheden, aarzel dan niet om contact op te nemen met de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij, die gehuisvest is in het prachtige station van Simpelveld. Neem contact op met een van de medewerkers en vraag om een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst; telefonisch van dinsdag tot en met zondag van 10.00-16.00 uur onder telefoonnummer 045-5688120 of per email naar kantoor@miljoenenlijn.nl.