De Max Verstappen van NS mag niet harder dan 140

Advertentie

Mag je zonder rijbewijs machinist worden? Jos Hoogland (19 jaar) van standplaats Utrecht is naar verluid de jongste machinist van NS: ‘Voor mij kwam echt een jongensdroom uit”.

De NS Max mag niet harder dat 140
“Toen ik zag dat er een opleiding voor machinist was heb ik me daar gelijk voor aangemeld’. Jos is nu precies 1 jaar machinist bij NS: ‘Het beroep van machinist bevalt mij uitstekend. Ik heb het mooiste kantoor van Nederland, ben de hele dag onderweg en ik vind de omgang met techniek leuk’. Jos wordt door collega’s ook wel de Max Verstappen van het spoor genoemd. Jos: ‘dat komt omdat ik nog geen rijbewijs heb. Ik wilde me eerst op de machinistenopleiding focussen. Dus ik mag al wel treinen rijden maar nog geen auto!’
De meerderheid van de nieuwe machinisten bij NS is op dit moment onder de 35 jaar. Het aantal jonge machinisten (onder de 35 jaar) is in vijf jaar gestegen van 6% tot 12% vandaag. Veel (iets) oudere collega machinisten werpen zich graag op als mentor om de jongeren de fijne kneepjes van het vak te leren. Ook het aantal vrouwelijke machinisten stijgt. Vijf jaar geleden waren dit er 83. Dit is meer dan verdubbeld tot 173 vrouwelijke machinisten.

Opleiding voor machinisten
Sinds een paar jaar werkt NS met STC Rotterdam, ROC Amsterdam en sinds dit jaar ook het ROC van Twente samen aan een opleiding voor machinisten. De scholen bieden een tweejarige opleiding tot machinist aan, een opleiding op MBO-3 niveau. Wie slaagt, is volledig bevoegd machinist. Dit jaar zijn 41 geslaagde machinisten begonnen bij NS.
NS verwacht de komende tijd meer kansen voor jongeren om in te stromen We hebben nog meer machinisten nodig omdat er collega’s met pensioen gaan maar ook omdat het spoorvervoer toeneemt. Overigens zijn niet alleen jongeren welkom maar ook ouderen en zij-instromers. Ben je geïnteresseerd, kijk dan hier: Werkenbijns.nl Bron en foto: NS