De langzaamste sneltrein

Advertentie

Glacier Express en de Albula-Bernina Express van de Rhätische Bahn zijn smalspoor trajecten door de provincie Graubunden in het oostelijkste gedeelte van de Zwitserse Alpen.

De Glacier-Express is een sneltrein die er lang over doet. Hij wordt de langzaamste sneltrein genoemd. Van de Matterhorn (4478 meter hoog) naar de Oberengadin of omgekeerd in zeven en een half uur. Het kan zeker sneller, maar niets is mooier dan van deze fantastische trein- en tijdreis in de Glacier Express, die dwars door de Zwitserse Alpen gaat, in aller rust te genieten. Het rijden met deze trein is het doel. Hij klimt omhoog naar de 2033 meter hoge Oberalppas. Slingert op zijn smalspoor, dat soms van een tandrad rail is voorzien, zich omhoog om later omlaag door de Rijnkloof, de Grand Canyon van Zwitserland. Rijdt door 91 tunnels, over 291 duizelingwekkende bruggen en verbindt het wereldberoemde St. Moritz met het al even beroemde Zermatt, aan de voet van de Matterhorn. Deze reis kan niet lang genoeg duren. De Glacier Express staat urenlang garant voor hoogtepunten. Het mooiste treintraject ter wereld bekeken door reusachtige panoramavensters in de nieuwe wagens van de Zwitserse treinenbouwers van Stadler, met de mooiste vergezichten op bergpassen en -meren, steile rotsen, wilde bossen en diepe kloven en merkwaardige rotsformaties die in de loop van de tijd gevormd zijn door het water, lieftallige vlaktes en typische bergdorpen. In 1930 vertrok de eerste Glacier Express uit Zermatt: vandaag behoort de Glacier Express tot de vijf wereldbekende toeristische topattracties van Zwitserland.

Eten en drinken
Tijdens uw reis staan u niet alleen landschappelijke hoogtepunten te wachten, maar ook gastronomische: u kunt zich verheugen op allerlei soorten kostelijkheden, die in de keuken van de trein vers voor u toebereid worden en op uw eigen zitplaats (Zermatt-St.Moritz) of in de nostalgische restauratiewagen (Zermatt-Davos) geserveerd worden (reserveren wordt aanbevolen). Deze trein rijdt altijd, al ligt er een meter sneeuw, het hele jaar door (met een kleine uitzondering van 1.11.-11.12.2010). De Glacier Express heeft een zuiver toeristische functie en geldt als één van de paradepaardjes van Zwitserland.
Voor deze bijzondere Glacier Express treinreis is reserveren vereist, en er dient een toeslag te worden betaald. Maar dat laatste hoort u vanzelf als u informatie over deze treinbelevenis opvraagt. Denkt u ook aan de reis naar Zwitserland, bijvoorbeeld met de ICE of Citynightline apart te boeken bij Hispeed, maar misschien is het goedkoper om alles in een te boeken. Wordt er gedacht om snel in Zwitserland te zijn, dat kan ook, een uurtje vliegen met SwissAir vanaf Schihol en u staat in Zurich. Dan enkele minuten lopen en uw treinreizen door Zwitserland kan beginnen.

Als u ons niet geloofd, bestel dan eerst het boek Bernina Express en binnenkort zit u ook in een van de treinen van de Rhätische Bahn.U zult net zo enthousiast zijn als wij.

De wereld van de Bernina Express – van Chur naar Tirano
De Albula-Bernina Express van de Rhätische Bahn is ook zo’n bijna niet na te vertellen spectaculaire smalspoorbaan in de wereld..De Albula spoorweg van St. Moritz naar Thusis was al in de tijd toen hij aangelegd werd, met zijn vele kunstwerken een meesterwerk. De lijn loopt van Chur de hoofdstad van Graubunden, door een rijk cultureel landschap over het beroemde Landwasserviadukt en via de Albula-tunnel naar Engadin. De Bernina Express van St. Moritz naar Tirano, is uniek. Zodra de route op de hoogste Alpine is, dwars door Europa en een van de sterkste punten van deze wereldrit. De treinreis van Engadin naar het zonnige zuiden biedt een prachtig uitzicht op de bergen en gletsjers Bernina en is een spectaculaire reiservaring. Al deze beelden vindt u in dit boek, maar beter is deze moet u met eigen ogen zien, zijn van de internationaal gerenommeerde fotograaf Robert Bosch en laat de lezer mee reizen vanuit het perspectief van de passagier, als of u al in de trein bevindt. Het boek is een bijdrage aan de UNESCO Wereld erfgoed, in een royaal ontworpen boek formaat historische teksten en beeldbijdragen. De historicus Gion Caprez bespreek de spoorwegbouw in deze bekende de Alpen. Ervaringen in de culturele en historische context. “Geen twijfel, de Rhätische Bahn is met bouwtechnische oplossingen en de harmonie tussen natuur en vormen van bruggen en tunnels een aan een schakeling, wat het tot een pronkstuk vormt.”

Bernina Express
100 Jaar Berninabahn
UNESCO-Welterbe
twee talig zweisprachig d/i
224 Seiten, 191 Abb.Duits/Frans
Bijna geheel in kleur op enkele historische foto’s na
formaat 24 x 30 cm

ISBN 978-3-909111-69-5
54,80

Hier bestellen