De Grote van Gogh Atlas

Advertentie

van Gogh atlasWeinig mensen hebben nog nooit van hem gehoord. Als je ze vraagt wat ze van hem weten, noemt bijna iedereen het afgesneden oor en het schilderij met de twee klapbruggen. Maar wist u ook dat hij een van “ons” was, namelijk een treinliefhebber? Vincent van Gogh, ja over hem hebben we het, leefde in een spannende tijd. De moderne wereld was volop in beweging door de opkomst van een wijdvertakt spoorwegnet in Europa. Vincent bewoog mee! Hij hield vermoedelijk alles bij. Bewaarde net als wij kaarten en kaartjes. Maakte hij foto’s en video’s, neen dat ging toen nog niet. Hij maakte schilderijen en tekeningen.
Reizen deed Van Gogh heel graag en veel. Hij heeft dan ook in vier verschillende landen vele duizenden kilometers afgelegd. En ondertussen schreef hij brieven, voornamelijk aan zijn broer Theo. Theo bewaarde alles wat zijn broer hem stuurde: brieven, tekeningen en schilderijen. Ook stuurde Theo geld naar zijn broer, zodat deze zich alleen maar druk hoefde te maken om zijn schilderwerk. Dankzij Theo, de post en de trein weten we nu zoveel van de kunstenaar. Alle leuke en interessante anekdotes staan in De Grote Van Gogh Atlas met prachtige illustraties, schilderingen, kaarten en foto’s.
In De Grote Van Gogh Atlas volgen we Vincent langs alle dorpen en steden waar hij woonde. We zien hoe zijn wereld er in die tijd uitzag: van de landelijke rust op het platteland van Brabant en Zuid-Frankrijk, tot de zinderende drukte in wereldsteden als Londen en Parijs. Een rijke keuze uit zijn werk laat zien hoe hij als kunstenaar de wereld om hem heen als onderwerp voor honderden tekeningen en schilderijen gebruikte. De Grote Van Gogh Atlas is echt een boek voor de treinliefhebber. Nee, er staan geen foto’s in van hele oude treinen. Maar het is een kijk op de spoorwegen van toen en hoe hij dat nieuwe vervoermiddel gebruikte. Reis mee met Vincent op zijn tocht door Europa, langs alle plaatsen waar hij woonde, van Z (Zundert) tot A( Auvers-sur-Oise).
In 2015 is het 125 jaar geleden dat Van Gogh overleed. Ter herdenking hieraan is De Grote Van Gogh Atlas verschenen. De Grote Van Gogh Atlas is een naslagwerk met honderden historische foto’s, tekeningen, brieven, kaarten en nog veel meer over het leven van Vincent van Gogh. Op de voorzijde een schilderij van een trein, een stuk landkaart en de titel van het boek in mooie rode letters. Zodra wij het boek open sloegen, was ik verbaasd; een prachtig vormgegeven “oud” boek vol met informatie, foto’s en illustraties. Het is een boek dat je niet zomaar aan de kant legt. Nee, voor dit boek ga je rustig zitten om het te lezen, maar ook om het te bekijken. En zo kom je verrassend veel te weten over van Gogh maar ook over het reizen in die tijd. In De Grote Van Gogh Atlas lees je hoeveel treinreizen, zwerftochten en geploeter daaraan zijn voorafgegaan.
De Grote van Gogh Atlas is van begin tot eind boeiend, interessant en leuk! De vele foto’s, illustraties en brieven maken het boek meer dan compleet. Het is duidelijk dat dit boek echt een eerbetoon is aan het werk van Vincent van Gogh. Het boek is pure geschiedenis op een heel bijzondere en schitterende manier! Dit boek krijgt dan ook een heel mooie plaats in de kast naast de honderden boeken over treinen!
Van Gogh leefde in een bijzondere tijd, waarin het spoornet in Europa heel hard groeide. De trein nam alle brieven en tekeningen mee die Vincent tijdens zijn zwerftochten maakte. Die gingen meestal naar zijn geliefde broer Theo. Omdat die alles zo netjes heeft bewaard, is er nu zo veel over zijn leven bekend. Het beeldmateriaal in deze atlas is heel mooi. Het boek is geïllustreerd met oude foto’s, tekeningen, prachtige kaarten. Het boek staat vol landkaarten, foto’s, tekeningen, schetsen en schilderijen.
De Grote Van Gogh Atlas is een reis, de reis die Vincent van Gogh aflegde. Elke plek die hij bezocht is een hoofdstuk. We gaan van Zundert naar Zevenbergen, van Londen naar Parijs weer terug naar Nederland en weer naar Frankrijk. We volgen Van Gogh van geboorte tot aan de dood en dit door alle brieven die hij schreef aan zijn broer.
Tussen de geboorte van Vincent en zijn dood is er ontzettend veel veranderd. Zo kon Vincent bij zijn geboorte nog niet met de trein van Nederland naar Brussel. Maar toen hij volwassen was kon hij met gemak naar Zuid-Frankrijk reizen. Dit bijzondere treinenboek is te bestellen bij Bol.com.

Hieronder krijg je een impressie van het boek.

Auteur:        Nienke Denekamp & René van Blerk m.m.v. Teio Meedendorp
Uitgever:     Rubinstein i.s.m. Van Gogh Museum
ISBN:          9789047617983
Formaat:     251 x 197 x 22 mm
Prijs:            € 24,95
Uitvoering:  Gebonden Hardcover