De Flåm spoorbaan een treinrit om zeker te doen

Advertentie

Zwitserland, Oostenrijk, Amerika en Canada niet te vergeten, allemaal “trein”landen bijuitstek. Prachtige trajecten door wonderschone landschapen. Nieuwe- of historische treinen maken in deze landen een enorme indruk om nooit te vergeten. Maar eigengelijk horen de Scandinavische landen, zoals Zweden met haar Inlandsbanan en Noorwegen met de Flåm baan bij. Aan de Inlandsbanan hebben wij al eens aandacht geschoken. Daarom zijn nu de Noorse paradepaardjes aan de beurt. Ontdek Noorwegen per trein voor een onvergetelijke vakantie-ervaring. Het land heeft vele schiderachtige spoorlijnen, waarvan de Raumabaan, Bergensbaan, Noordlandsbaan en Dovrebaan het meest spectaculair zijn.

De Flåm baan is voor ons Nederlanders wel de bekenste, zeker van naam. Een steil spoortraject dat langs spectaculaire watervallen en via besneeuwde bergen , maar ook weelderige weiden en dorpjes met historische tradities die terug gaan naar vroegere tijden. Het traject eindigt aan het einde van de Sognefjord.  De Flåm spoorlijn (Flåmsbana) gaat van Myrdal naar Flåm, 865 meter steil naar beneden  over slecht 20 km, naar een uitloper van de Aurlandsjord. Bij het bergstation van Myrdal, dat dus 865 meter boven de zeespiegel ligt, kunt u van de Flåm spoorlijn overstappen op de treinen naar Bergen en Oslo rijden. Elk jaar trekt deze indrukwekkende spoorlijn vele toeristen uit alle delen van de wereld, waardoor de Flåm spoorlijn een van de belangrijkste en meest spectaculaire toeristische attracties van Noorwegen is die in 1947 werd geopend. Meer over de historie vindt u hier.

Klaterende watervallen

De treinreis laat zien hoe ruig en indrukwekkend het Noorse landschap kan zijn. Tijdens de 20 kilometer lange treinreis kunt u rivieren zien die zich door smalle kloven persen, watervallen waarvan het water met donderend geraas langs de berghellingen stort, met sneeuw bedekte bergtoppen en bergboerderijen die op duizelingwekkende hoogte tegen de berghellingen zijn ‘geplakt’. De Flåm spoorlijn is een van de steilste spoorbanen ter wereld op normaal spoor, met een stijging van 865,5 meter over 20 kilometer lengte. De hellingshoek is 55/1000 op bijna 80% van de spoorlijn. De keertunnels die door de bergmassieven lopen zijn hét bewijs in de geschiedenis van de Noorse spoorwegen van durf en bekwaamheid van de bouwers. Onderaan de bergmassieven kunt u genieten van de natuurlijke pracht van het Flåmdal en de majestueuze Aurlandsfjord, een aftakking van het Sognefjord, het langste fjord van Noorwegen.

Beste tijd om te reizen

Een reis met de Flåm spoorlijn is net zo mooi in de winter als in de zomer. Als je de kans hebt moet je natuurlijk beide proberen, het landschap verandert met elk seizoen zo drastisch dat het een totaal andere ervaring geeft. Als je in de winter reist vergeet dan niet dat de dagen kort zijn in deze tijd van het jaar, dus zorg ervoor dat de reis in daglicht is gepland (meestal 9.00 uur tot 16.00 uur). Eerder of later dan dat kan betekenen dat een deel van de reis in het donker zal plaatsvinden en dan kun je het prachtige landschap langs de weg missen.

De reis tussen Myrdal en Flåm duurt ongeveer een uur, een onvergetelijke rit over de Flåm spoorlijn, een van’s werelds mooiste en meest spectaculaire spoorlijnen! Deze ervaring met de Flåm spoorlijn is een van de wonderbaarlijke reizen per spoor tussen de hoge bergen en de fjorden

Onderaan de Flåm vallei, kunt u genieten van het schilderachtige landschap en genieten van de prachtige Aurlandsfjord, een zijrivier van de Sognefjord,’s werelds langste fjord. Tevens voor treinliefhebbers is in het stationsgebouw van Flåm een museum over de geschiedenis van de Flåmsbana gehuisvest. Foto’s en technische gegevens over de  Flåm spoorlijn en eventuele hotels in de buurt, vindt u hier.