De eerste 10.000 zitplaatsen bij de NS zijn in aantocht

Advertentie

Dit worden de nieuwe NS treinen (FLIRT)
Hildebrand van Kuyeren is naar de Zwitserse treinenfabrikant Stadler geweest, om te kijken hoe het met de NS treinen staat. Met die vraag in zijn achterhoofd bracht Treinreiziger.nl een bezoek aan het hoofdkantoor van Stadler in Bussnang. Iedere maand rollen daar acht nieuwe treinen uit de fabriek. Maar dat is tegenwordig al lang niet meer de enige fabriek. Ook in het Zwitserse Altenrhein worden iedere maand zo’n vier treinen gemaakt. Daarnaast staat er een fabriek in Polen, waar de nieuwe NS treinen worden gemaakt.
De Nederlandse Spoorwegen hebben 58 treinen van het type FLIRT bij de Zwitserse fabrikant Stadler besteld. De eerste nieuwe trein wordt binnen een paar weken in Nederland verwacht. Vanaf eind december zullen de treinen in de reizigersdienst komen. Tot die tijd worden de treinen eerst uitvoerig getest. Voordat NS ze mag in zetten moet de inspectie de treinen nog goedkeuren voor het Nederlandse spoor. Stadler zegt er alle vertrouwen in te hebben dat dit tijdig zal lukken. De nieuwe treinstellen bestaan uit drie en vier rijtuigen. De driedelige treinstellen bieden plaats aan 114 reizigers in de 2e klas en 32 in de 1e klas. De vierdelige treinstellen hebben 170 zitplaatsen in de 2e klas, en evenals de driedelige treinstellen ook 32 zitplekken in de 1e klas. In totaal moeten de Stadler Sprinters 10.000 zitplaatsen bieden en daarnaast ook 6.000 staanplaatsen. De treinen krijgen wifi en een stopcontact, ook in de 2e klas. Het zullen voor NS de eerste Sprinters zijn met wifi. De treinen zullen met name worden ingezet in Zuid-Oost Nederland. Het laatste treinstel wordt in het derde kwartaal van 2017 uit de fabriek verwacht. Een jaar later start vervolgens de levering van de CAF treinstellen (derde kwartaal 2018).
Lees hier en hier het hele verslag van Hildebrand van Kuyeren. Ook kan er een video bij Stadler opgenomen bekeken worden.