De Amsterdamse tram

Advertentie

In dit boek wordt een bonte stoet aan trams (letterlijk en figuurlijk) getoond, die de afgelopen 30 jaar het straatbeeld in onze hoofdstad hebben bepaald (en in geringe mate nog steeds doen). Voorzien van ‘deskundig’ commentaar, met onvervalste Amsterdamse humor, een grote mond, maar gelukkig ook met zelfspot en ironie. Via de laatste echte “trammetjes-met-bijwagen” en de klassieke gelede trams arriveren we bij het hier en nu van de Combino, de mooie witte tram zonder reclame.
Het boek laat een krakersbolwerkje van trams, maar ook de Noord-Zuidlijn, slooptrams en veel thema-en reclametrams in alle soorten en maten: van tampons, parfums, telecombedrijven tot trams met, zoals ze in Vlaanderen zo mooi zeggen: een boodschap van algemeen nut.
Tussen alle fraaie tramfoto’s door, wordt opvallend openhartig, het alledaagse leven in Mokum met de lezer doorgenomen, alle onder het mom van ‘‘de Amsterdamse tram’. Lach, huil, geniet en bewonder dit unieke ritje met de tram.

ISBN:978 906013 322 4

Auteur: R. Hemelrijk

Uitvoering: ingebonden

Omvang:192 pagina’s

Formaat: 15 x 21 cm

Verkoopprijs: 17,90

Uitgeverij Alk – Alkmaar

Met de tram door Amsterdam

Nu weet u als u bovenstaand boek heeft aangeschaft, hoe de Amsterdamse trams er uit kunnen zien, maar waar rijden ze in Amsterdam. In 16 verhalen vertelt Gerri Eickhof de tramroutes. Amsterdam is één van de kleinste hoofdsteden van Europa, maar heeft toch één van de meest uitgebreide tramnetwerken: Op dit moment 213 kilometer lang. Voor honderdduizenden vaste gebruikers dagelijks, met hun OV-chipcard, het aangewezen middel om hun bestemming in het centrum of aan de rand van de stad te bereiken. Voor de duizenden thermische bezoekers is de tram als een verkenningsvoertuig dat zich soepel en (bijna) zeker een weg baant door het hoofdstedelijk verkeer. Van het rijke verleden tot de hoopvolle toekomst en alle eigentijdse treurigheid daartussenin. En terwijl buiten de Gouden Eeuw wordt gevolgd door visionaire nieuwbouw afgewisseld met opgebroken kruispunten en moeizame omleidingen komt binnen in de rijtuigen een dwarsdoorsnede van de hele hoofdstedelijke bevolking voorbij. De tram drukt zijn stempel op de stad…… en omgekeerd: wie de tram kent, kent Amsterdam.Op zeer boeiende wijze vertelt de schrijver wat men door de ramen ( als ze niet beslagen zijn) ziet. Of u nu Amsterdammer bent of niet, Met de tram door Amsterdam en De Amsterdamse tram zijn twee leuke boeken voor liefhebbers van elk voertuig dat op rails rijdt. Gerri Eickhof (Amsterdam, 1958) is journalist en geboren Amsterdammer. Hij studeerde antropologie en wilde daarna een bestaan als uitkeringsgerechtigde opbouwen. Min of meer toevallig kwam hij evenwel terecht bij Migrantentelevisie en gaf hij zijn idee van levenslange werkloosheid op. Zijn loopbaan kreeg een vervolg bij de IKON en de RVU. Inmiddels werkt Eickhof alweer vele jaren als verslaggever voor het NOS-Journaal. Hij debuteerde met het boek Bestemming Bagdad –– Bommen en andere indrukken in 2005.

Omslagfoto: Chris van Houts
Vormgeving: Jeroen Klaver

Omvang: 200 pagina’s
Formaat: 12,5 x 20 cm
Uitvoering: gebrocheerd

ISBN: 978 90 5429 282 1
NUR: 321

Prijs: 17,00

Uitgeverij: Conserve – Schoorl

Met routekaart in 4 kleuren