De 110 jarige Rittner Bahn (ook in HO)

Advertentie

In Merano kan het zomaar 35 graden of hoger zijn en dan is het een verademing om in de kelder, volgens ons enige echte treinenwinkel in Sud Tirol, naar de gastheer Helmut Egebrecht te luisteren over zijn samenwerking met de Duitse Malika Horst en hun modellen in HO van de Rittner Bahn en zijn Italiaanse spoormodellen voor de modelspoorder.

Deze Nostalgische Schmalspurbahn is na 110 jaar nog steeds op de weg naar succes. Zo werden in het voorgaande jaar in totaal 608.776 passagiers in de trein vervoerd. Gouverneur Arno Kompatscher prijst de Rittner Bahn als “toekomstgericht project waarin ontwerpers en exploitanten handelen met een vooruitziende blik.” “De Rittnerbahn is niet zoals veel andere spoorlijnen einde van de vorige eeuw, een slachtoffer van de tijdgeest geworden, maar is uitgegroeid tot een belangrijk en populair middel van de mobiliteit, een rolmodel voor milieuvriendelijke mobiliteit in het bergachtige gebied en een mooi voorbeeld van het harmonieus samenleven van oud en nieuw “, zegt gouverneur Kompatscher.
De Rittner Schmalspoorbaan en de Rittner kabelbaan, zijn nog steeds in opgaande lijn. Het vernieuwen van het onder- en boven stations, de werkzaamheden aan het spoor op de gehele spoorlijn, de verlichting van de haltes, het gebruik van nieuwe treinstellen en de zorgvuldige modernisering van de loodsen in Oberbozen en Klobenstein als een nieuwe bouwsteen zijn in volle gang. In de loop van het werk werden alle ondergrondse leidingen voor water en drinkwater, breedband en telefoon, alsmede de elektrische kabels verplaatst. Het werk is gecoördineerd door de Südtiroler Transportstrukturen AG STA. Het land heeft meer dan een half miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe ontwerp.
Afgelopen zomer vierden de Rittnerbahn zijn 110ste verjaardag. Deze baan in Zuid-Tirol is niet alleen een gewilde bestemming voor buitenlandse toeristen met zijn prachtige landschap met sierlijke weiden, verspreide bossen, unieke piramides van de aarde en prachtig uitzicht op de rots massieven van de Dolomieten, maar was sinds Eeuwen het aangewezen doelwit voor een “summer holiday” (de term komt van hier) van de bevolking van de stad Bolzano.
Aan het begin van de 20e eeuw de technische mogelijkheden waren bloeide dan zo ver, dat de Oostenrijkse ingenieurs ontworpen een hechting aan en de cog railway van Bolzano op de ongeveer 1000 m boven de nabijgelegen Ritten, werd plechtig ingehuldigd op 13 augustus 1907. Met 255 per mille was verloop één van de steilste kabelsporen in de wereld.
In de daaropvolgende jaren vergemakkelijkt de Rittnerbahn niet alleen de aankomst en het vertrek van bezoekers, maar is uitgegroeid tot het handig vervoermiddel voor de lokale rurale bevolking en voor het vervoer van landbouwgrondstoffen en producten van Plateau naar beneden Volgens Bolzano.
Dus deze Tiroolse spoorweg zijn 110ste verjaardag gevierd op 13 augustus 2007 – kan het lokaal, houden lang toeristen en de liefhebbers van de spoorlijn. Het is geen modeltreinfabrikant die de modellen van deze trein op de markt brengt. Maar de heren Horst en Egebrecht van de modelspoorwinkel Bimbo in Merano brengen deze aan de man onder de echte treinliefhebbers.
http://www.rittnerbahn-modelle.info/ of http://www.bimbo.li/ – mailen naar Helmut Egebrecht kan natuurlijk ook: bimbo@bimbo.it

Op deze foto is onderaan nog net de FLIRT trein in HO uit Sud Tirol van PIKO te zien.