DB Navigator voor de iPhone

Advertentie

Op de iPhoneclub website staat een interessant artikeltje van Eiger van der Wel over de DB navigator wat wij u niet willen onthouden. Want ook voor u geldt dat het vakantiegeld eind deze maand weer gestort wordt en veel mensen beginnen uit te kijken naar hun zomervakantie. De één gaat op een vliegvakantie naar ‘‘ergens ver weg’’ en de ander rijdt met de auto naar een camping, maar er zijn ook mensen die met de trein op pad gaan. Mijn eigen treinvakantie heb ik net achter de rug: ik heb met een Interrail-ticket tien dagen met de trein door Europa gereisd. Daarbij is er één app die voor mij echt onmisbaar was: DB Navigator.

De applicatie is gemaakt door het Duitse spoorwegbedrijf DB en is te vergelijken met bijvoorbeeld NS Reisplanner Xtra of Trein. Er is alleen één groot verschil: DB heeft in zijn database alle dienstregelingen in Europa opgeslagen. Vanuit DB Navigator kun je dus treinreizen plannen in Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland of waar je ook heen gaat in Europa. Niet alleen de internationale treinen uit al die landen zijn beschikbaar, maar ook de nationale, tot en met de stoptreinen aan toe. Je kunt in de app uitgebreide zoekopdrachten invoeren, waarbij je zelf rondritten kunt plannen waarbij je vijf stations aandoet. Van een reis krijg je de tijden, vertreksporen en het treinnummer te zien. Daarnaast kun je alle tussenstops opvragen en kun je alle bekende informatie over eventuele extra services of eigenschappen van de trein opvragen. Dit wordt deels ook weergegeven via icoontjes naast de treinrit. Net zoals in veel Nederlandse treinapps kun je niet alleen routes plannen, maar ook de vertrek- of aankomsttijden opvragen van de treinstations in Europa. Vertragingen, spoorwijzigingen en andere actuele informatie zijn helaas enkel opvraagbaar voor Duitse treinen. Daarnaast heeft de app een locatiedienst om de dichtstbijzijnde stations op te vragen. Het resultaat kan worden weergegeven als lijst (met daarbij een pijl in de richting van het station), maar ook op Google Maps of via augmented reality in het beeld van je iPhone-camera. Als je een station selecteert kun je vanaf daar bijvoorbeeld een reis plannen of de vertrektijden opvragen. Ook kun je een lijst van favoriete stations aanleggen. De applicatie is Engelstalig en daardoor ook gewoon te gebruiken als je geen Duits spreekt. Mocht je gaan treinreizen in het buitenland en de applicatie willen gebruiken houdt er dan wel rekening mee dat er verbinding met internet nodig is om treintijden op te zoeken. Zolang je geen Google Maps e.d. laadt is het datagebruik echter wel zeer beperkt.

1 Comment

  1. Hoi allemaal,

    Deze applicatie bestaat al lang voor Android telefoons. Deze app is veel gebruiksvriendelijker dan die van NS en het is ook makkelijker om een reis op te slaan. Hierdoor kun je thuis je reis plannen en heb je tijdens je reis geen internet nodig. Het enige nadeel vergeleken de NS applicatie is, dat je niet geen overzicht van alle Nederlandse storingen en werkzaamheden kunt zien.

    Deze applicatie van DB gaf aan dat mijn int trein 5 min. vertraging had in Eindhoven, maar zelfs de NS had dat niet op de info-borden op het perron staan. En de vertraging klopte ook precies.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.