Coronavirus vertraagt aanleg RET-strandlijn

Advertentie

Voorlopig rijdt de metro nog naar Hoek van Holland Haven

Het coronavirus vertraagt de aanleg van het laatste stukje ‘Hoekse Lijn’ van Hoek van Holland Haven naar het strand. Zowel de aanbestedingsprocedure, als de software update van de beveiliging hebben eronder te lijden. Na afronding van de aanbestedingsprocedure kunnen de werkzaamheden in september of oktober 2020 beginnen. Omdat de planning van de onmisbare software van de Canadese fabriek Bombardier nog niet kon worden gemaakt, blijft het onzeker of de lijn in het badseizoen van 2022 al open is voor het publiek.

Begin van de werkzaamheden voor de bouw van een nieuwe metrohalte bij Hoek van Holland Haven

Vertraging

De aanbestedingsprocedure van stations, baan en bovenleiding is vertraagd omdat geïnteresseerde bouwers en leveranciers uitstel van de uiterste datum van inschrijving vroegen. Veel van hun medewerkers werkten als gevolg van de coronamaatregelen thuis, waardoor eerder vastgestelde termijnen niet konden worden gehaald. De gunning van het project is nu gepland voor het einde van de zomer, waarna de uitvoering in september of oktober kan beginnen. Aldus de Rotterdamse wethouder A. van Gils in zijn jongste voortgangsreportage.

Bombardier Software wanneer?

De RET wacht al geruime tijd op levering door Bombardier van een noodzakelijke software update van de beveiliging van de Hoekse Lijn. Ook hier gooide het coronavirus roet in het eten. Medewerkers van Bombardier konden hierdoor niet vanuit Canada naar Nederland komen om de laatste problemen van het systeem op te lossen. Dit laatste blijkt namelijk nog steeds niet naar behoren te functioneren. De Centrale Verkeersleiding werkt noodgedwongen met allerlei aparte instructies en moet het softwaresysteem geregeld opnieuw instellen.
Niettemin rijden de metrotreinen op de Hoekse Lijn – die sinds de herfst van 2019 tussen Schiedam en Hoek van Holland Haven in gebruik is – al die tijd vrijwel zonder storingen.
Bombardier laat weten dat de update – waarmee de belangrijkste problemen worden opgelost – in september 2021 in gebruik moet zijn. Dit betreft echter alleen het traject Schiedam-Hoek van Holland Haven. Voor het nieuwe baanvak naar het strand is nog geen planning afgegeven. Zonder de nieuwe software kan de lijn echter niet worden doorgetrokken, meldt wethouder Van Gils in zijn rapportage. Hierdoor blijft het voorlopig de vraag of badgasten al in 2022 met de metro naar het strand kunnen reizen.

Bron: Vakblad SpoorPro, Paul van de Bogaard. Tekst en foto’s Treinennieuws: Hans van Lith

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.