Compleet nieuwe treinvloot voor de Maaslijn van Veolia

Advertentie

Vanaf deze maand start Veolia Transport in Limburg Transport voor de Maaslijn in Limburg met de instroom van zestien gloednieuwe passagierstreinen die worden ingezet op het dieselspoor Nijmegen – Roermond, dat loopt door de provincies Limburg, Noord-Brabant en de KAN-regio.
Sinds december 2006 verzorgt Veolia het openbaar vervoer in de hele provincie Limburg met trein, bus en regiotaxi. De trein maakt onderdeel uit van het zogenaamde ‘visgraatmodel’. Met de trein als hoofdader en de bussen en regiotaxi’s als aan- en afvoerende lijnen. De treinen vervangen het oude materieel dat sinds de start van Veolia in Limburg door uitval regelmatig voor overlast zorgde. Met de komst van de nieuwe treinen is dit verleden tijd en kan Veolia Transport de beloften die bij de start vorig jaar gedaan zijn volledig waarmaken. Nieuwe treinen, alle dagen van de week een halfuurdienst op de hele lijn Nijmegen – Venlo – Roermond. En van maandag t/m vrijdag een 15-minutendienst op het traject Venray – Nijmegen. Doordat de treinen een hogere snelheid kunnen bereiken wordt een betrouwbare dienstregeling geboden. De treinen sluiten in Nijmegen aan op de treinen richting Arhem en Den Bosch en in Venlo op de richting Duitsland en Eindhoven. In Venray, Blerick, Reuver en Roermond kunnen reizigers direct overstappen op de aansluitende buslijnen naar omliggende dorpen.
Veolia Transport bestelde de 10 tweedelige en 6 driedelige diesel treinstellen van het type GTW bij het Zwitserse bedrijf Stadler. Stadler heeft het GTW ontwerp dusdanig aangepast, dat de treinen als een van de eersten in Nederland aan de strenge Europese botsveiligheidseisen voldoen. De treinen zijn goed toegankelijk voor reizigers met een functie-beperking en zijn uitgerust met een intern video beveiligingssysteem. Een gesloten toilet systeem, toegankelijk voor minder-validen, een 1e klas ruimte met 220 volt aansluiting. Automatische reisinformatie op TFT-schermen is eveneens voorzien. Door de speciale bakconstructie bieden de treinstellen veel zitplaatsen. Airco in de zomer en goede verwarming in de winter zorgen voor extra comfort voor de reizigers. De treinstellen bieden tevens plaats aan 2 rolstoelen en 6 fietsen en zijn, evenals de bussen in Limburg uitgerust in de Veolia Transport huisstijl. Op de buitenkant van de treinen zijn silhouetten van bekende personen uit de regio afgebeeld. Zo is er een Connie Palmen-, een Pierre Cnoops- en een Willem Nijholt-trein.
De treinen van Veolia op de Heuvellandlijn van Maastricht naar Kerkrade worden vanaf medio 2008 vervangen. Veolia Transport bestelde voor dit traject acht electrische treinstellen. Eveneens bij het Zwitserse Stadler. Veolia Transport Nederland is actief op de Nederlandse markt van personenvervoer. Momenteel verzorgt de onderneming het openbaar vervoer op verschillende plaatsen in het midden en het zuiden van het land. De activiteiten omvatten stadsvervoer en streekvervoer per bus, taxi en de veerdienst Vlissingen – Breskens. Het bedrijf had in 2006 een omzet van 242 miljoen euro en ca. 4250 medewerkers.