Bombardier en Brussel op een lijn

Advertentie

Bombardier levert weer 30 extra FLEXITY trams om de vlootcapaciteit van het Brussels Transport Company te vergroten en te voldoen aan de vraag naar groeiende passagiersaantallen.

Brussel blijft Bombardier Transportation trouw en heeft de opdracht gegeven om 30 additionele BOMBARDIER FLEXITY trams te leveren aan de Brusselse Intercommunale Vervoersmaatschappij (MIVB) in België. Deze tweede call-off-order maakt deel uit van een raamcontract voor maximaal 175 trams met een initiële call off van 60 trams ondertekend in april 2018. De order heeft een waarde van ongeveer 67 miljoen euro. Eerste leveringen van de 30 extra trams met vijf wagens zijn gepland voor december 2020.
Zijne Majesteit de Koning der Belgen onthulde een 1: 1-model van de nieuwe FLEXITY-trams tijdens het 150-jarig tramverjaardagsfeest van de MIVB dat in de eerste week van mei op het Koningsplein in Brussel werd gehouden.
Net als de 60 trams die de STIB eerder bestelde, zullen de nieuwe FLEXITY-trams een helder en ruim interieur hebben met comfortabele stoelen, meer capaciteit en extra ruimte voor passagiers met beperkte mobiliteit en een betere vloei binnenin de spitsuren. Een LCD-informatiesysteem met hoog contrast houdt passagiers op de hoogte terwijl een intelligent klimaatsysteem met slimme sensoren de interne temperatuur van de trams zal handhaven. BOMBARDIER FLEXX-draaistellen bieden een soepele rit.
De FLEXITY-trams van Brussel hebben ook geavanceerde veiligheidsvoorzieningen. De bestuurderscabine is comfortabeler met een beter gezichtsveld. De bestuurder wordt bijgestaan door het Bombardier-obstakeldetectie- en hulpsysteem (ODAS) met camera’s en sensoren die voetgangers en andere voertuigen in de buurt van de tram detecteren. De nieuwe trams verbeteren ook de veiligheid voor passagiers en voetgangers dankzij de zachte neus aan de voorkant.
Tot op heden heeft Bombardier meer dan 400 trams geleverd aan de MIVB, waaronder de oudere PCC-serie 7000 trams met hoge vloer die in de jaren 70 werden geleverd, de T2000’s die in de jaren 90 werden geleverd en de meest recente bestelling voor 220 T3000- en T4000-trams die tussen 2005 en 2015 werden geleverd.