Stoom bij NS in de jaren dertig

Advertentie

Stoom bij NS in de jaren dertig

In de jaren dertig van de twintigste eeuw bezochten Britse spoorwegliefhebbers ons land om stoomlocomotieven van NS te fotograferen. De uitstraling van het Nederlandse rollend materieel deed hen in veel opzichten denken aan de locomotieven op het eigen spoorwegnet. En niet onterecht.

Schitterende zwartwit foto’s

Stoom bij NS in de jaren dertigDe foto’s die de Britten hier maakten waren van sublieme kwaliteit. Veertig jaar na hun bezoek waren sommige afdrukken (bijgesneden en op klein formaat) te koop in de zogenoemde Photomatic-collectie. Daarnaast is er de weinig bekende negatiefverzameling van fotograaf Ransome-Wallis, die zich nu in het National Railway Museum te York bevindt. Her en der is een aantal Britse foto’s voor publicaties gebruikt, maar een alomvattend fotografisch verslag van wat de Britten hier op de gevoelige plaat hebben vastgelegd ontbrak tot nu toe.

Daarin brengt Stoom bij NS in de jaren dertig nu verandering. Dit boek toont talloze, nooit eerder gepubliceerde foto’s en presenteert ze ook in een samenhang, voorzien van veel gegevens die vroeger niet bekend waren. En juist omdat de Britten indertijd fraaie, scherpe opnamen hebben gemaakt, komen die foto’s op groot formaat tot hun recht. Hiermee wordt een eerbetoon gebracht aan de Britse fotografen, die ons met hun prachtige foto’s een kijkje laten nemen in een tijd dat de stoomtractie weliswaar al op haar retour was maar nog lang niet gemist kon worden.

Details

Het boek is een samenstelling van circa 200 foto’s. De foto’s zijn van uitstekende kwaliteit waarop veel details te zien zijn. Elke foto kent een uitgebreid bijschrift met veel informatie over de locatie en de gefotografeerde stoomlocomotief.

Over de auteur

Hans van Poll (1951), van jongs af aan stoomlocliefhebber met een bijzondere belangstelling voor de Nederlandse locomotieven, publiceerde eerder Stoomtractie bij de Nederlandse Spoorwegen 1944 – 1958 (1983) en Vervlogen stoom (2000, i.s.m. Bert Steinkamp). Via zijn contacten in Engeland heeft hij een schat aan fotoscans verkregen van digitaal bewerkte negatieven (deels nog als glasplaten) met afbeeldingen, die ons in staat stellen de stoomtijd bij NS in de jaren dertig te laten herleven.

Bestellen

Titel:Stoom bij NS in de jaren dertig
Auteur:Hans van Poll
Taal:Nederlands
Bindwijze:Hardcover
Druk:Eerste
Afmeting:24,5 x 30,5 cm
Pagina’s:192
Illustraties:Circa 200 foto’s in zwartwit
ISBN:9789462584372
Prijs:€34,95

Je koopt dit prachtige boek bij Spoorwegboekhandel.

Spoorwegboekhandel.nl

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.