De geschiedenis van het spoor in 150 Affiches

Advertentie

In 2019 vierden wij feest met het jubileum van het Nederlandse spoor in Amersfoort, genaamd SPOOR 175, omdat het spoor in Nederland 175 jaar bestond. Natuurlijk moest er ook reclame voor dit “Monster” komen. 150 Jaar Nederlandse Spoorwegaffiches is de geschiedenis van de Spoorwegen in affiches vorm. Eind 19e eeuw verschenen de eerste geïllustreerde spoorwegaffiches op stations en in reisbureaus. Ze brachten reisbestemmingen, treinen of passagiers in beeld. Spoorwegaffiches van de afgelopen anderhalve eeuw laten niet alleen de geschiedenis zien van het reizen per spoor, maar ook de evolutie van ontwerpstijlen met ruim honderd verschillende ontwerpers. De eerste spoorwegaffiches waren voor boottreinen in aansluiting op veerdiensten met Engeland. Andere vroege affiches waren bedoeld om buitenlandse toeristen per trein naar ‘Holland’ te lokken. Pas later werden affiches ook gebruikt voor de promotie van binnenlands verkeer. De verschillende maatschappijen gingen vanaf 1917 samenwerken als Nederlandsche Spoorwegen (NS). Tijdens de economische crisis in de jaren dertig liet de NS affiches maken voor speciale (korting)kaartjes en met slogans als ‘Veilig Vlug Voordelig’. Vanaf 1945 lag de nadruk eerst op oorlogsherstel (‘De Pullman rijdt weer’). Toen de welvaart groeide, reageerde de NS op de concurrentie van de auto(bus) met vakantie- en autoslaaptreinen, terwijl de Trans Europ Express (vanuit Nederland geïnitieerd en gepromoot) de strijd aanging met zakenvluchten.

Affiche voor Het Spoorweg-museum van Jac. Jongert uit het archief van : Arjan den Boer.

Spoorwegaffiches

Latere NS-reclames richtten zich op specifieke doelgroepen als senioren en jongeren (Tienertour, Interrail). Rond de eeuwwisseling kwamen de hogesnelheidstreinen in beeld. 150 jaar Nederlandse Spoorwegaffiches bevat alle belangrijke, mooie, interessante en bijzondere spoorwegaffiches die er in Nederland zijn verschenen, met ontwerpen van onder meer H.P. Berlage, Willy Sluiter, A.M. Cassandre en Anthon Beeke. Kortom een geschiedenis over het spoor, maar dan anders belicht. Een compliment aan de auteur Arjan den Boer is zeker op zijn plaats. Dit zware en grote boekwerk van bijna 2 ½ kg kost tot 11 juni € 59,90. Na deze datum wordt de prijs € 79,50. Bestel hem dus direct bij Thoth, bij je eigen boekhandel of bij Bol.com.

150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches
Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Druk: 1ste
Afmetingen: 35,2 x 25,4 x 3,3 cm
Aantal pagina’s: 304 pagina’s
Illustraties: bijna geheel in kleur
Auteur: Arjan den Boer
Uitgever: Thoth uitgeverij
EAN : 9789068688306

 

Berichtendienst: Wil jij op de hoogte blijven van onze laatste (nieuws)berichten? Schrijf je dan hier in voor onze berichtendienst.

Disclaimer: Informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Treinennieuws stelt zich niet aansprakelijk voor ontstane schade en verliezen door beslissingen gebaseerd op de gepubliceerde informatie.