BLS Zwitserland blijft groeien

Advertentie

BLS Zwitserland blijft groeien – positief resultaat dankzij groei passagiersvervoer en kostenbesparende maatregelen


Het BLS personenvervoer is opnieuw in 2012 gegroeid. Rond 5.400 mensen namen per dag meer de trein. Echter, een daling van het vrachtverkeer moest worden aanvaard. Dit werd vanmorgen op de persconferentie in het BLS gebouw bekend gemaakt.
Het jaar 2012 was een grote uitdaging voor de BLS. Met de trein, maar ook met de bus en boot vervoerde ze 58,2 miljoen mensen (4,3%). Bij bus en trein steeg het aantal reizigerskilometers met 4,7 procent naar 918.800.000 in het goederenvervoer, de trend was tegenovergestelde.
Van de treinenritten waren 93,9 procent binnen de tolerantie van drie minuten op tijd. De S-Bahn was zelfs 95,1 procent op tijd. Terug ging de frequenties op het Lötschberg Autotransport traject: De BLS vervoerde 1.253.000 voertuigen (-2,3%). De belangrijkste reden voor deze daling van de toeristen naar Wallis waren wegversperringen wegens lawinegevaar. BLS Cargo: onderbrekingen en de zwakke euro te stoppen opwaartse trend.
In 2012 boekte BLS Cargo een daling van 13,4 procent. Een belangrijke reden hiervoor was de vele, soms meerdere weken verstoringen op de route door Gotthard en Simplon en de zwakke economie in de eurozone, met name in Noord-Italië. Maar volgens CEO Bernard Guillelmon is er overtuigd van: “De BLS Cargo heeft goed gepresteerd in deze moeilijke omstandigheden. Jammer voor BLS is dat op de Gotthard, vanaf 2014 DB Schenker het goederen vervoer overneemt.

100 jaar Lötschbergbahn
“De BLS verbindt. Gisteren, vandaag en in de toekomst. ‘Onder dit motto viert de BLS 2013, het 100-jarig bestaan van de Lötschberg spoorweg. Op 28 Juni 1913 werd feestelijke de opening van de Lötschberg spoorweg gehouden. Van de 60-km lange bergketen – een baanbrekende werk van Frutigen naar Brig – ontwikkeld in de afgelopen honderd jaar een Europees doorgangsroute voor personen en goederen. Het vormt de ruggengraat van de hedendaagse toerisme in het Berner Oberland en het Wallis en is een belangrijk onderdeel van het Zwitserse vervoerbeleid. Meer informatie en jubileum-activiteiten zijn te lezen op www.bls.ch/100 .