BLS – Wandeltochten

Advertentie

blswb
Rechtsboven en linksonder de twee boekje over deze wandeling van de BLS

Wandel 9Vallende bladeren of ontluikende bloemen. Sneeuw of zon. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme. Lente, zomer, herfst of winter, ze zijn allemaal geschikt om de natuur in te trekken. NS heeft in samenwerking met de Stichting Wandelnet diverse gemarkeerde wandeltochten uitgezet. Vele boekjes vertellen u waar het mooi wandelen is langs de spoorlijn. Zoals Lopen langs de lijn tussen Utrecht en ’s Hertogenbosch. Duitsland laat u  16 Daguitstapjes zien in het boekje van de DB. Ook met de NMBS kan men langs de spoorlijnen lopen. Het boekje “Stationsstapper” vertelt u er alles over.

Wandel 3
Er werden ook 60 rust- of picknick banken neergezet
Wandel 2
Je moet de dienstregeling in je hoofd hebben
Wandel 11
Je moet geen hoogtevrees hebben
blsww2
De wegwijzers en onze helpers

De BLS, de tweede spoorwegmaatschappij op normaalspoor van Zwitserland, doet er een schepje bovenop. Naast zoveel als mogelijk stipt op tijd te rijden, staat deze vervoerder ook bekend als wandelexpert. Zij zetten zelf wandelingen uit, met een heus wandelboek met 41 wandelingen, uitgegeven in samenwerking de grootste supermarkt van dit hoge bergenland, de COOP (je vindt deze super overal, of zelf te downloaden ) probeert de BLS de wandelaars in de trein te krijgen.  Je moet nu eenmaal na een dag berg op berg af, weer naar huis of je hotel. De wandelingen zijn zo uit gezet dat er altijd een station in de buurt is. Nee de BLS heeft niet alleen nieuwe wegwijzers neergezet, of gele kenmerken geschilderd, om de route te volgen zonder te verdwalen. Er werden ook 60 rust- of picknick banken neergezet. Waar nodig het pad begaanbaar gemaakt. Leuningen neergezet of draden als leuning langs de rotsen gespangen. Je moet op sommige plaatsen van de wandelingen geen hoogtevrees hebben. Informatie bordjes geven korte beschrijvingen wat er eventueel te zien is. BLS heeft de klassieke wandeling ” Lötschberg” weer begaanbaar gemaakt tussen Hohtenn en Brig. Maar wat het belangrijkste voor ons treinliefhebbers is, soms loopt je langs de spoorlijn, of je hebt een prachtige kijk op de trein, die net over een brug rijdt. Al moeten we wel bekennen, dat de opmerking die wij hoorde wel waar is: “Prachtige wandeling, maar je bent altijd op de “verkeerde” plaats om een foto te maken, als je een trein hoort aankomen”. Ook is het dikwijls  niet mogelijk om lang te wachten op een mooi fotopunt. Dit laatste komt soms door de warmte of de tijd die je nodig hebt om de bestemming,  het station te bereiken. Je moet de dienstregeling van te voren goed in het op nemen en een beetje uit rekenen hoe lang duurt eer de trein langs komt. Eerlijk gebied te schrijven, dat wij een beetje hulp hebben gehad van de spoorwegwerkers. Als de trein in aantocht is, wordt er net als in Nederland, op een hoorn geblazen. Wij hadden dan net tijd genoeg om naar de plaats te rennen, waar je de mooiste foto’s kon maken.

**************************************************************************************************************************

Wandel 10
BLS groen van de natuur en de toekomst

De groene kleur van de BLS treinen symboliseert de hoop op een goede toekomst, zowel van de maatschappij als van de natuur. Beide zijn erg belangrijk voor de BLS. Daarom hebben ze deze kleur gekozen. De kleur groen heeft dus geen historische achtergrond.

***************************************************************************************************

De bekende en populaire wandelroute langs de Lötschberg Südrampe – deze werd in 1960 geopend, het was de eerste spoorweg wandeling in Europa – die uitgebreid werd  in september 2013 via Naters naar Brig. Een van de vele hoogtepunten van het pad is natuurlijk de kloof met brug aan de monding van Bach of de passage langs de Drieschtneri ’s Bisse.  De ” Lötschberger Südrampe“ strekt zich uit over ongeveer 26 kilometer van het station Hohtenn  naar Ausserberg (3 uur en 30 minuten looptijd ) om Eggerberg ( 1 uur 30 min) , Lalden ( 40 min) en opnieuw Naters via het treinstation in Brig ( 2 uur 40 min) het pad is zeer goed gemarkeerd met de welkende gele Zwitserse wandelpad borden. De Regio Express Lötschberger van de BLS heeft uurdienstregeling. Maar er zijn ook tal van accommodatie en horecagelegenheden om een nachtje over te blijven. Ook voor het gedeelte langs de Lötschberg op de noordelijke helling tussen Kandersteg en Frutigen zijn renovatiewerken door BLS gepland. Maar dat zal voor de vakantie van 2015 zijn.

Wandel 5Er is naast het wandelboekje van de BLS/COOP ook in de boekwinkel een uitgave te koop waarin de wandelingen van de BLS besproken worden, maar ook beschrijvingen en foto’s van de aanleg van deze klassieke  ” Lötschberg”spoorlijn.

 

wandel 1

 

Meer informatie over deze klassieke wandeling op www.bls.ch/zuidelijke helling